Nieuwe foto's 'prachtige Beethovenstraat-meisjes' Ed van der Elsken gevonden

De Beethovenstraatmeisjes. © Ed van Elksken/ Nederlands Fotomuseum Beeld
De Beethovenstraatmeisjes. © Ed van Elksken/ Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft deze week drie onbekende foto's gevonden in de archieven van fotograaf Ed van der Elsken die bij zijn wereldberoemde foto 'Beethovenstraat 1967' horen.

Heleen van Lier

Van der Elsken zag op een zonnige dag drie jonge vrouwen de Beethovenstraat oversteken. Hij aarzelde niet en maakte de foto die voor velen het beeld van Amsterdam in de sixties bepaalde. De fotograaf voorzag de foto van de tekst: 'Tofachtige, prachtige winkelmeisjes of kantoormeisjes of zo, in hun lunchpauze. In de Beethovenstraat of all places, in Amsterdam.' De gevonden foto's zijn daaropvolgend gemaakt en laten zien hoe de vrouwen op hem aflopen. De gezichten van de drie jonge vrouwen zijn hierop duidelijk te herkennen.

De geest van de sixties
De ontdekking is volgens het Fotomuseum van fotografisch en historisch belang. De opgedoken foto's zullen dan ook een rol spelen in de documentaire die momenteel over 'Beethovenstraat 1967' wordt gemaakt. Filmmaker Bahram Sadeghi gaat, met de foto als uitgangspunt, op zoek naar de drie vrouwen en de 'geest' van de sixties. Sadeghi: 'De drie hoofdrolspeelsters zijn nu nog duidelijker in beeld gebracht, ik wil niets liever dan hen ontmoeten om hun verhalen te horen over die mooie zonnige dag in 1967.'

Sadeghi heeft een van de drie vrouwen gevonden. Ze woont in Noord-Holland, maar herinnert zich de andere vrouwen niet. De zoektocht naar de andere twee vrouwen gaat daarom door, via flyers en media. De filmmakers verwachten dat de documentaire Beethovenstraat 1967 oktober volgend jaar af is. Ze willen de film met een vertoning in de Amsterdamse straat presenteren.

Het archief van Ed van der Elsken bestaat uit 150.000 negatieven en dia's en maakt deel uit van de 150 archieven van bekende en onbekende fotografen die het Nederlands Fotomuseum beheert.

De beroemde foto. © Ed van Elsken Beeld
De beroemde foto. © Ed van Elsken
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden