Allentown Art Museum

Nieuw schilderij van Rembrandt ontdekt in Amerikaans museum

Conservator Shan Kuang van het Allentown Art MUseum naast het portret van een jonge vrouw, dat een Rembrandt zou zijn.  Beeld EPA
Conservator Shan Kuang van het Allentown Art MUseum naast het portret van een jonge vrouw, dat een Rembrandt zou zijn.Beeld EPA

Een 388 jaar oud schilderij in het Amerikaanse Allentown Art Museum, dat werd toegeschreven aan een leerling van Rembrandt, blijkt een werk van de meester zelf te zijn.

Redactie

Dat bleek uit een intensief onderzoek naar het schilderij, meldden Amerikaanse media. 'Portret van een jonge vrouw' was al tientallen jaren in de collectie van het museum even buiten Philadelphia, maar de curators wisten niet dat het was gemaakt door een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. In 2018 stuurde het museum het schilderij naar de universiteit van New York voor conserveringswerk. Het schilderij was jarenlang bedekt met dikke lagen verf, waardoor het uiterlijk van het werk was vertroebeld.

'Portret van een jonge vrouw', voor en na de restauratie.  Beeld EPA
'Portret van een jonge vrouw', voor en na de restauratie.Beeld EPA

Tijdens het restauratiewerk werden meerdere lagen vernis verwijderd, waardoor het originele schilderij tevoorschijn kwam. Met behulp van röntgenstraling en andere beeldtechnologieën werd door zijn bekende penseelstreken al duidelijk dat het werk een echte Rembrandt is.

Het schilderij kwam in 1960 wel als een Rembrandt in de collectie van het Allentown-museum. Maar sinds de jaren 70 beschouwden experts het als een werk van een van diens leerlingen.

Het schilderij uit de Renaissance werd in 1632 voltooid en zou de zuster van Rembrandt voorstellen.
Een soortgelijk werk als 'Portret van een jonge vrouw' werd in 2002 bij Sotheby's geveild en geschat op 15 tot 20 miljoen dollar.

Lees ook:

Het is een echte Rembrandt, dat zie je zo

Het net ontdekte ‘Portret van een jonge man’ trok dit weekend veel mensen naar de Hermitage.‘Het vóélt gewoon als de meester van het licht.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden