Onderzoek

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Werklieden plegen onderhoud aan het Binnenhof tijdens het zomerreces. Beeld ANP

Er komt een nieuw onderzoek naar de historische graven onder het Binnenhof. 

Onder de oude Hofkapel, de plek waar nu de Eerste Kamer zetelt, liggen mogelijk nog resten van Johan van Oldenbarnevelt, de man die geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse staat en ruim vier eeuwen geleden werd onthoofd op het Binnenhof.

Van Oldenbarnevelt werd na een jarenlange machtsstrijd met prins Maurits van Oranje beschuldigd van verraad en vervolgens geëxecuteerd. Zijn resten werden bijgezet in de Hofkapel, maar die werd in de negentiende eeuw afgebroken.

"Johan van Oldenbarnevelt was een zeer belangrijke historische persoon. Dat staat buiten kijf", zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). "Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de vernieuwde Canon. Daarin heeft Johan van Oldenbarnevelt een eigen venster gekregen." Het onderzoek is volgens haar "van groot historisch belang".

Hoog op de muur, bij de publieke tribune in de Senaatszaal vinden we Van Oldenbarnevelt. Johan van Oldenbarnevelt werd op 13 mei 1619 onhoofd op het Binnenhof, voor de ingang van de Ridderzaal. De stoffelijke resten van Van Oldenbarnevelt zouden in de catacomben van de voormalige kapel aan het Binnenhof liggen - op de plek waar nu Algemene Zaken/Eerste Kamer zijn gesitueerd. Beeld Werry Crone

Het is allerminst zeker dat resten van Van Oldenbarnevelt worden gevonden, denkt het ministerie van Onderwijs, gezien de "verschillende verbouwingen en herordeningen van de graven". Daar komt bij dat er momenteel geen DNA-materiaal is aan de hand waarvan eventuele resten van Van Oldenbarnevelt zouden kunnen worden geïdentificeerd.

Interessante vondsten

Maar "historici en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geven aan dat we sowieso interessante vondsten zullen aantreffen van bijzondere personen over een periode van 500 jaar", aldus de minister.

De komende maanden wordt het onderzoek uitgewerkt. Naar verwachting zal het tot eind 2021 duren. Wanneer er begonnen wordt met graven, is nog niet bekend.

Lees ook:

Zouden de resten van Van Oldenbarnevelt echt hier onder de Eerste Kamer liggen?

Vierhonderd jaar geleden, ging zijn hoofd eraf. Johan van Oldenbarnevelt werd veroordeeld voor hoogverraad en ter dood gebracht op het Binnenhof. Zullen zijn resten straks worden gevonden onder de senaat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden