Review

Niet zeuren, dames, zet maar een raam open

Louise van Deth & Johanna Radersma: Dwars door de overgang. Meulenhoff, Amsterdam; ¿ 36,90.

De interviews met de 'ervaringsdeskundigen', de vrouwen dus, hebben als doel openhartig te zijn. Het zijn succesvolle vrouwen, die geen blad voor de mond hoeven nemen. Bij lezing valt dat wat tegen: op een enkele vrouw na hebben de geïnterviewden geen last van de overgang gehad. De anderen hadden had hoogstens wat opvliegers, extra bloedingen, 's nachts zweten, maar dat was gauw over. Nu het voorbij is, voelen ze zich prima. En im- of expliciet zeggen ze: we hebben het te druk, we zijn te succesvol voor dit soort klachten.

In het tweede deel van het boek komen de deskundigen (artsen en zo) aan het woord. Vrij droge verhalen, met wat technische informatie, die eigenlijk meer vragen oproepen dan ze beantwoorden. Van een boek met 'ervaringen en feiten over de overgang', zoals dit wordt aangeprezen, wil ik meer weten. Hoe verschillend denken huisartsen, gynaecologen? Waarom stopt de een je vol met hormonen, en geeft de ander niks? Hoe groot is het risico op kanker als er extra hormonen worden geslikt? Wat kun je doen aan botontkalking? Hoe zit het in het buitenland, hoe zit het met vrouwen in verschillende sociale lagen? Hebben huisvrouwen dezelfde ervaringen als carrièrevrouwen? Op zijn minst hadden de interviews met de bekende Nederlanders (o. a. Emma Brunt, Carry Tefsen, Annemarie Grewel, Erica Terpstra, die overigens vertelt nog niet in de overgang te zijn) afgewisseld moeten worden met interviews met 'gewone' vrouwen. Of hadden er meer ellendeverhalen opgenomen moeten worden. Want die zijn er plenty, vraag maar aan de buurvrouw.

Als het gaat om nare ervaringen, moet je natuurlijk nooit alleen succesvolle vrouwen aan het woord laten. Ze zijn als geen ander getraind in flinkzijn en flinkdoen. Ze hebben de top gehaald met de tanden op elkaar. Die zijn niet geneigd te klagen over hoofdpijn en opvliegers. Door hun ervaringen op een rij te zetten heeft het boek eigenlijk maar één boodschap: niet zeuren, zet maar een raam open. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden