Mooi!Voorjaarsmode
Niet weggooien maar oppeppen: wat doen kledingmerken met de onverkochte collecties?
Na een pandemisch jaar verwacht je van de kledingmerken een uitgesproken visie. Niets is minder waar: de voorraadkast moet leeg, dus upcyclen maar. Bloemenprints lenen zich daar goed voor.
Toen de mode-industrie eind 2019 door trendinstituten werd geïnformeerd over de verwachte ontwikkelingen voor dit lente- en zomerseizoen was er nog geen pandemie-vuiltje aan de lucht. De aangedragen ideeën, kleuren, materialen en achterliggende ideologieën waar ‘de consument aan toe zou zijn’ sluiten uiteraard nu niet meer naadloos aan bij de huidige situatie. De aanloop naar een nieuw seizoen kent een lang tijdpad. Garen- en stoffenfabrikanten moeten nu eenmaal tijdig weten wat de vraag van de mode-maak-industrie gaat worden. Zo werd de hele modeketen onlangs al bijgepraat over de tendensen voor de wintermode van 2022-2023.
Afgelopen zomer liep de boel dusdanig in de soep. Omdat de kledingproductie en leverantie plots ernstig stagneerden vielen grote modelabels noodgedwongen terug op het aanbieden van hun oude, onverkochte voorraden. En niemand die dat merkte. Want al jarenlang vloeien collecties ongemerkt in elkaar over zonder al te grote veranderingen.
Normaal gesproken loopt de zomermode-uitverkoop in augustus af, maar nu stroomde die maand de mailbox nog vol met informatie over ‘de nieuwe zomerkleding’. De leveringen kwamen tegen die tijd pas weer op gang, maar waren te laat voor het seizoen. En bleven grotendeels onverkocht. De introductie van de huidige lente- en zomermode staat dit jaar eveneens in de slow motion-stand. Productie en levering zijn nog steeds vertraagd, winkels voor lange tijd gesloten, en labels communiceren uitzonderlijk laat over hun collecties.
En er is nog een ander probleem. Hoewel we de winkels (en de economie) omzet gunnen en we natuurlijk nieuwsgierig zijn naar het nieuwe aanbod, dringen invloedrijke trendwatchers aan op het verminderen van de kledingproductie vanwege het vervuilende karakter van de mode-industrie. Eén van hen, Lidewij Edelkoort, riep onlangs alle wereldwijde modemakers op creatief om te gaan met niet verkochte collecties. “Breng ze opnieuw in omloop door ze te verven, versieren of vermaken. Want met die kleren is niks mis!”
Niet weggooien, maar oppeppen (upcyclen) dus. Dat gebeurt al op kleine schaal. Het Nederlandse label ‘Hacked by’ bijvoorbeeld upcycled al jaren niet verkochte stukken. Maar het moet drastischer vindt Edelkoort. Vanwege de extra arbeidsuren hangt daar echter een fors prijskaartje aan. En omdat de consument de te laat geleverde items van vorige zomer grotendeels nog niet gezien heeft kunnen die, huppakee, onaangeroerd en als nieuw de winkels in. Gemixt met nieuwbakken items zal de koper dat wederom vast niet doorhebben.
florale borduursels
De nieuwe collecties tonen veel bloemmotieven in allerlei gedaantes. Dat heeft niks te maken met een corona-escapistisch verlangen naar het exotische. Zomermode en bloemen horen standaard bij elkaar. Het accent ligt deze keer op ambachtelijke versieringen zoals florale borduursels en penseelstreken. Toevalligerwijs sluiten dergelijke decoraties perfect aan bij de upcycle-oproep; bewerkt met handwerkachtige technieken lijkt het of de kledingstukken een opfrisbeurt kregen. Dat is dus schijn; ze zijn nieuw gemaakt. Deze bloemen-look is zowel door het hogere segment, als door goedkopere confectiemerken opgepakt. In navolging van de upcycle-gedachte bieden ze ons volop inspiratie om de eigen bestaande garderobe zomer-klaar op te peppen.
Peperdure en goedkopere labels introduceren kledingstukken die eruit zien of ze met een balpen of stift zijn gedecoreerd. Dus wat let ons om eigenhandig met watervaste inkt op het eigen shirt of broek speelse bloemen te tekenen? Of benader een aanwezig bloem-of bladdessin als een kleurplaat waarbij je buiten de lijntjes verder mag gaan. En creëer wazige bloemachtige vormen in een waterige aquarel-look. Net als in de flowerpower-tijd van zo’n halve eeuw terug kunnen borduurliefhebbers naar eigen inzicht hun kleding versieren met fraaie borduursels. En wie lekker ouderwets met een tandenborstel en zeefje met verf wil spatten, kan er verrassende bloemen en groeisels mee toveren. Evenals met het opfleuren van kleding met lovertjes en kraaltjes. Voor breiliefhebbers bieden met name spencers frisse ideeën. Want juist met dit relatief nieuwe zomerse item wordt druk geëxperimenteerd met bloemen en bladeren in complexe kabelbreisels.
Koop geen wegwerpkleren
Onlangs lanceerde H&M een nogal opmerkelijke campagne. Als supercommercieel bedrijf adviseert het de consument ‘speelse looks te creëren die je voor altijd kunt koesteren’. En om nieuw aangeschafte kleding met ‘geliefde archiefstukken uit vroegere collecties te combineren’. Vrij vertaald: koop geen wegwerpkleren, bekijk je kledingkast met andere ogen, combineer naar hartenlust oud met nieuw en bewerk je goed eventueel. Dat is de (semi-nieuwe) zomermode van 2021.
Lees ook:
De seksloze bodywarmer krijgt een nieuw jasje
Het ietwat belegen, mouwloze kledingstuk is weer in de gratie. Ontwerpers spelen met vormen en materialen.