Niet te missen acts op North Sea Jazz 2012

Het Engelse wonderkind Michael Kiwanuka. Beeld ap
Het Engelse wonderkind Michael Kiwanuka.Beeld ap

Vandaag begint de 37ste editie van het North Sea Jazzfestival op het complex van Ahoy' in Rotterdam. Op dertien podia vinden in totaal ongeveer 150 optredens plaats waarbij meer dan 1000 muzikanten op de bühne zullen klimmen.

Coen Brandhorst

Zelfs voor de meest doorgewinterde festivalganger, is dat te veel om allemaal te bekijken. Daarom maken we een kleine selectie van 'niet te missen acts van het festival.

De dames
Allereerst is daar toch vooral de über-souldiva Betty Wright (58) die al in haar tienerjaren doorbrak met haar bekendste song, Clean Up Woman. Ze bleef haar hele carrière tot de dag van vandaag succesvol door zich steeds te vernieuwen en heeft samengewerkt met de groten op aarde.

Andere souldames om in de gaten te houden: Jill Scott, en Esperanza Spalding, die naast haar fraaie stem prachtig (contra-)bas speelt.
Van de relatief nieuwe namen springen Janelle Monaé en Melody Gardot eruit. (helaas moet de bezoeker voor laatstgenoemde een extra toeslag voor haar concert betalen, gezien de niet misselijke entreeprijs voor het festival van 89 euro per dag moet dat systeem naar onze mening maar eens afgeschaft worden!)

Esperanza Spalding. Beeld AP
Esperanza Spalding.Beeld AP
Janelle Monaé. Beeld ANP
Janelle Monaé.Beeld ANP

De heren
Vandaag belooft meteen al een topdag te worden met twee vocalisten die de afgelopen jaren stormachtig doorbraken. Eerst en vooral is dat natuurlijk Londenaar Michael Kiwanuka, die dit jaar het veelgeroemde en goedverkochte album Home Again uitbracht.

Bijna op hetzelfde tijdstip (Foei organisatie!) zingt vanavond de Amerikaanse zanger Gregory Porter zijn set. We zagen de man al eens spontaan de microfoon oppakken bij een DJ-set van Gilles Peterson toen zijn song 1960What werd gedraaid en hij in het publiek aanwezig bleek te zijn en volledig het dak eraf zong.

Andere mannen om zeker ook in de gaten te houden: Jose James, Aloe Blacc en we zijn ook heel benieuwd naar de 'terugkeer' van D'Angelo en de kunsten van 'Dr. House' Hugh Laurie.

Gregory Porter. Beeld Getty
Gregory Porter.Beeld Getty
Aloe Blacc Beeld getty
Aloe BlaccBeeld getty

De singer-songwriters
Het jazz-spectrum lijkt dit jaar langzaam verder te worden uitgerekt met een toenemend aantal singer-songwriters op het affiche. Met de Canadees Rufus Wainwright, daarnaast belofte Amos Lee en oudgedienden John Hiatt en Van Morrison als blikvangers.

De Bands
Het nachtconcert wordt dit jaar verzorgd door Lenny Kravitz, niet, als Prince vorig jaar drie keer speelde, maar slechts een avond. Andere bands om naar uit te kijken: Pat Metheny Unity Band, Spectrum Road, de Robert Cray Band, George Benson, Fela's zoon, Seun Kuti met Egypt 80 en natuurlijk Chic met leider/gitarist Nile Rogers.

Misschien wel de laatste keer?
Hoewel ze het deze week met kracht ontkende, behoort het tot de mogelijkheden dat de niet meer helemaal piepjonge vaderlandse grande dame van de jazz, Rita Reys (87) dit jaar voor de laatste keer optreedt op NSJ. Ook niet meer de jongsten, maar zeer de moeite waard: Archie Shepp met zijn Kwartet, Wayne Shorter (78), Tony Bennett (87) en Ahmad Jamal (82).

Rufus Wainwright. Beeld epa
Rufus Wainwright.Beeld epa
Crooner Tony Bennett. Beeld getty
Crooner Tony Bennett.Beeld getty


Nederland

Ons land is ook dit jaar rijk en breed bedeeld op het programma. Natuurlijk zijn polderdiva's Trijntje Oosterhuis en Caro Emerald van de partij. We hopen verder dat het Kyteman Orchestra net zo'n fraaie set speelt als op Pinkpop. Ook 's lands beste blazers Eric Vloeimans en Benjamin Herman zijn van de partij. Verder nog: Sven Hammond Soul en Lefties Soul Cennection.


Artist in Residence

Spil in de programmering dit jaar is de Amerikaanse saxofonist Joshua Redman, die als 'Artist in Residence' iedere dag een of twee keer keer zal optreden. Redman wordt breed beschouwd als een van de beste saxofonisten van deze eeuw en trad al meerdere malen op North Sea Jazz op. Vanmiddag opent hij het festival, samen met het Metropole orkest met een optreden waarin hij op zoek gaat naar de roots van de legendarische bossa-saxofonist Stan Getz.

Het hele programma van NSJ vindt u HIER.

Kyteman (Colin Benders) eerder dit jaar op Pinkpop Beeld ANP
Kyteman (Colin Benders) eerder dit jaar op PinkpopBeeld ANP
Joshua Redman, dit jaar 'artist in residence' op NSJ. Beeld Getty
Joshua Redman, dit jaar 'artist in residence' op NSJ.Beeld Getty

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden