Evenementen

Niet rondneuzen, maar stilzitten op de Parade 2021

Door corona werd het populaire rondreizende theaterfestival De Parade vorig jaar al veel kleinschaliger georganiseerd. Dit jaar zijn er naar verwachting opnieuw beperkingen, maar de organisatie hoopt toch een zo volwaardig mogelijk festival te kunnen brengen. Beeld ANP
Door corona werd het populaire rondreizende theaterfestival De Parade vorig jaar al veel kleinschaliger georganiseerd. Dit jaar zijn er naar verwachting opnieuw beperkingen, maar de organisatie hoopt toch een zo volwaardig mogelijk festival te kunnen brengen.Beeld ANP

Door corona was het populaire festival De Parade vorig jaar heel kleinschalig. Dit jaar hoopt de organisatie een wat volwaardiger festival te kunnen brengen, maar de onzekerheid is groot.

De Parade is een drukbezocht theaterfestival dat elke zomer rondreist langs de grote steden. In tenten zijn dan zo’n tachtig theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen te zien. Vanwege corona moest de organisatie zich vorig jaar al beperken tot kleinschalige optredens op vaste locaties. Dit jaar wordt het opnieuw een uitdaging.

Om een volledig festival te kunnen opzetten, moet de organisatie uiterlijk 1 maart weten of het mag doorgaan. De aftrap is in juni, in Eindhoven. “We hebben er een hard hoofd in dat we dan al op volle kracht kunnen draaien”, zegt Nadine van Pinxteren, pr-medewerker bij het festival. Voor de slotmaand augustus, in Utrecht en Amsterdam, werkt de tijd al meer in hun voordeel, gezien de vaccinatieschema’s.

Ondertussen bedenken de medewerkers hoe ze een zo volwaardig mogelijk festival kunnen brengen. Eén idee is dat niet de bezoekers, maar de artiesten zich verplaatsen. “Het publiek blijft dan veilig op anderhalve meter en ziet bijvoorbeeld twee verschillende voorstellingen achter elkaar in één tent.”

‘Rondneus-karakter’

Jammer is wel dat het avontuurlijke ‘rondneus-karakter’ van het festival zo verloren gaat. Bovendien vereist deze aanpak flexibele decors, bijvoorbeeld met draaibare achterwanden. Daar moet je in investeren, en dat doe je uiteraard alleen als je zeker weet dat het festival doorgaat.

Omdat onzeker is hoeveel publiek er uiteindelijk bij mag zijn, hanteert de Parade een harmonicamodel dat gemakkelijk kan meebewegen met de dan geldende maatregelen. Wordt het maximaal dertig, zestig of honderd man publiek? Dan vang je dat op met een paar tenten meer of minder.

Ook de catering zal anders moeten. Het gebruikelijke struinen langs eettentjes zit er niet in. De Parade overweegt een online bestelsysteem en het ter plekke uitserveren van eten en drinken, zodat het publiek kan blijven zitten. De organisatie overlegt overigens nog met andere festivals over een coronasneltest bij de ingang. “Maar dat heeft logistiek nogal wat voeten in de aarde”, aldus Van Pinxteren.

Verliezen

De – ongesubsidieerde – Parade valt tot nu toe tussen alle steunmaatregelen in. Een gesprek met minister van Engelshoven van cultuur heeft niets opgeleverd. De gemeente Utrecht heeft al wel een bijdrage overgemaakt en Amsterdam is bezig met een vergelijkbare regeling. Wat verder zou helpen, zegt Van Pinxteren, is een garantiefonds met goede voorwaarden, naar Duits en Belgisch voorbeeld. Want een financieel verlies zoals vorig jaar kan de Parade zich niet nogmaals permitteren.

Lees ook:

Evenementen 2021:

Het Songfestival gaat door, in welke variant dan ook

‘Het Holland Festival is niet op aarde om te streamen’

Haar eerste Holland Festival was meteen memorabel, op een onvoorziene manier. Want Emily Ansenk - als directeur aangesteld in september 2019 - werd met de coronapandemie geconfronteerd. Slechts één live voorstelling was er mogelijk in 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden