Niet alle mannen met baarden zijn eng

- Een mooie verrassing onder de nominaties van het Nederlands Film Festival is ’Recycle’ van Mahmoed al Massad. De in Jordanië opgenomen documentaire over een gedesillusioneerde, voormalige

Belinda van de Graaf

Hoe ben je Abu Ammar, de hoofdpersoon van je film, op het spoor gekomen?

„Ik ben zelf geboren en getogen in Zarka in Jordanië, niet alleen de stad van mijn hoofdpersoon Aboe Ammar, maar ook de stad van Aboe Moesab alZarkawi, de voormalige leider van Al-Kaida in Irak. Twaalf jaar geleden ben ik uit Jordanië vertrokken. Na vele omzwervingen (Roemenië, Spanje en Duitsland) ben ik in Nederland terechtgekomen. Ik was uitgenodigd met een korte film in het Amsterdamse culturele centrum De Balie. Van het een kwam het ander. Ik vestigde me in Utrecht, de plek van waaruit ik nu mijn films maak. Een vriend uit Zarka wees me op een gegeven moment op Aboe Ammar, een voormalige lijfwacht van moedjahedienleiders in Afghanistan. Het bleek een heel ’open minded’ man te zijn.”

Je schetst een opmerkelijk openhartig portret van een gedesillusioneerde moedjahedien, die uiteindelijk zelfs naar Amerika vertrekt. Was het niet ingewikkeld om hem voor de camera zijn verhaal te laten vertellen?

„Aanvankelijk wilde hij niet, zeker niet met een camera erbij. Het heeft me acht maanden gekost om hem over te halen. Met een kleine camera en geleend geld ben ik op pad gegaan. Toen het Amerikaanse Sundance Institute, opgericht om onafhankelijke filmmakers te steunen, enthousiasme toonde voor het filmproject, begon het te rollen. Het Filmfonds is uiteindelijk nog bijgesprongen in de postproductie.”

Wat wil je met het portret van Aboe Ammar laten zien?

„In de westerse media – en vooral op CNN – worden mensen in het Midden-Oosten continu verdacht gemaakt. Ik vind het oneerlijk dat alle mannen met baarden als terrorist of extremist worden gecategoriseerd. Ik wilde laten zien dat niet alle mannen met baarden eng zijn, en dat ook in het Midden-Oosten slachtoffers van extremisme vallen.”

Was is de mooiste reactie op de film tot nu toe?

„De nominatie voor ’Recycle’ op het Nederlands Film Festival is voor mij al een prijs. En prins Ali, de broer van de koning, heeft me verteld dat koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië trots op me zijn.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden