Tabblad

Niemand weet waarom Vargasss92 duizenden fans op de been krijgt

Het internetfenomeen nodigde deze week zijn honderdduizenden Snapchat-volgers uit om woensdag klokslag 16:00 naar het Muntplein te Brussel te komen. Beeld Snapchat
Het internetfenomeen nodigde deze week zijn honderdduizenden Snapchat-volgers uit om woensdag klokslag 16:00 naar het Muntplein te Brussel te komen.Beeld Snapchat

Wie volgen we deze week op sociale media? De Fransman Vargasss92 is het zoveelste ongrijpbare tieneridool van nu.

Joris Belgers

Hadden ze net een bende voetbalsupporters over zich heen gekregen, kreeg de Brusselse politie het woensdagavond wéér lastig op het Muntplein. Dit keer waren het honderden uitzinnige tieners. Volledig door het dolle, want ze hadden een afspraak met hun idool. Het internetfenomeen Vargasss92 had aan zijn volgers op Instagram, Facebook en Snapchat laten weten om 16:00 uur naar het Muntplein te komen. Komt allen!

Dat ging natuurlijk fout. Het begon met wat duw en trekwerk, het eindigde met gegooi van stenen en terrasstoeltjes naar agenten die de boel onder controle poogden te houden - ondanks dat de ster zelf druk snaps aan het sturen was om iedereen rustig te houden. Uiteindelijk pakte de Belgische politie, met een man of honderd aanwezig, 31 jongeren op, onder wie ook de insta-ster zelf. Dezelfde avond werd hij nog vrijgelaten, wel zei de Vlaams cultuurminister Sven Gatz vanochtend dat de schade op het internetfenomeen verhaald zou worden.

Vargasss92 komt uit Frankrijk, en is 18 jaar oud. Hij noemt zichzelf YouTube-komiek. Op Facebook heeft hij zo'n 80.000 volgers, op Instagram bijna 600.000, haast een miljoen op Snapchat.

Het was niet de eerste keer dat een ontmoeting met Vargasss92 uit de hand liep. Eerder kwamen zijn fans massaal in Toulouse, Bordeaux en Duinkerke opdagen. Het doet denken aan hoe de Nederlandse YouTube-ster Enzo Knol drie jaar terug zijn fans in levende lijve wilde ontmoeten. Duizenden fans kwamen naar Utrecht CS, Knol moest door de politie ontzet worden.

Eens te meer blijkt dat Insta-influencers, snapchat-helden of YouTube-sterren onder de tieners de status van popsterren hebben. Vergelijk het met fans die dagenlang voor het Amstel Hotel liggen als Lady Gaga, Beyoncé of Harry Styles weer in het land is.

Alleen maken zij muziek. Bij internetpersoonlijkheden als Vargasss92 is lastiger te duiden waarom ze zo verschrikkelijk populair zijn.

We zien hem niet op exotische locaties. De jongen is niet bijzonder mooi, zijn foto’s zijn niet bijzonder kunstig. Wel zien we hem stoere selfies posten. Veel filmpjes van hemzelf, waarin hij voetballend door een schoenenwinkel gaat of andere vrolijke ongein uithaalt. Zoals in een plastic slee van een bestelbusje afglijden. Als een baby gaan zitten huilen in een kinderwagen. Als een zwemkampioen een duik nemen op een bed zonder matras. Lachen, en, steevast 300.000 clicks. Vrolijke, sympathieke, komische jongen. Zoals er zoveel zijn.

Voor wie aan de verkeerde kant van de dertig zit is het volslagen onbegrijpelijk. Maar misschien is dat helemaal niet erg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden