Review

Nicolò Paganini had reputatie van een duivelskunstenaar

18.50 uur, Nederland 2

In Avro’s ’Close Up’ is vandaag de documentaire ’De duivelse streken van Paganini’ te zien. Violist Nicolò Paganini (1782-1840) had letterlijk de reputatie van een duivelskunstenaar. Hij speelde viool met een ongeëvenaarde virtuositeit, maar in combinatie met zijn nogal duistere en intense voorkomen leidde dit tot heftige speculaties: sloot de violist een pact met de duivel?

Nicolò Paganini was een geniale violist en een zeer getalenteerd componist. Zijn muziek was complex en deed een uiterst beroep op de technische vaardigheden van degene die ze speelde. Hijzelf beschikte als één van de weinigen over die vaardigheden.

Aan de legendarische status van de violist droeg ook zijn opvallende uiterlijk bij: hij was een extreem lange, magere man met een donker, indringend gezicht. Naarmate hij beroemder werd namen de geruchten toe: Paganini zou een verbond met de duivel gesloten hebben. Toen hij stierf, veroordeelde de kerk hem tot ketter en een christelijke begrafenis werd hem ontzegd.

Vele raadsels rondom Paganini zijn tot op de dag van vandaag onopgelost. Waarom zag hij er zo vreemd uit? Stierf hij een natuurlijke dood? Hoe werd hij zo’n virtuoos vioolspeler? Medici vermoeden dat Paganini leed aan het syndroom van Marfan, een erfelijke mutatie van de genen die leidt tot zeer dunne ledematen en extreem flexibele vingers. Was Paganini het slachtoffer van een verraderlijke erfelijke ziekte?

Paganini’s familie heeft na zijn dood nooit uitspraken gedaan over hem gedaan. Maar nu, meer dan 160 jaar later, verbreken achter- achterkleinkinderen Stefano en Andrea Paganini uit Milaan het zwijgen. De beide broers willen de raadselen en mysteries rondom hun bet-overgrootvader tot op de bodem uitzoeken. Ze stellen het bloed en het haar van Paganini ter beschikking van de wetenschap. Een forensisch onderzoek en een DNA-onderzoek moeten het geheim van de violist onthullen. De film vertelt het levensverhaal van Paganini en vergezelt de beide Paganini broers op hun spannende zoektocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden