New York Times tipt concert van Ralph van Raat

Ralph van Raat Beeld Simon van Boxtel
Ralph van RaatBeeld Simon van Boxtel

Een New Yorker die wil weten wat hij de komende week in zijn vrije tijd kan doen, pakt de top tien met uitgaantips van de New York Times erbij. Tussen de aanraders wat betreft klassieke muziek staat deze week de Nederlandse pianist Ralph van Raat (40).

Sandra Kooke

Van Raat speelt komende woensdag voor het eerst in Carnegie Hall, de meest prestigieuze concertzaal van New York, en misschien wel van de hele wereld. Zijn solo recital wordt aangeprezen als een ‘buitenkans’ voor muziekliefhebbers. Want Van Raat speelt werken waar bijna geen andere pianist zich aan waagt, omdat ze zo moeilijk en buitenissig zijn. Er zijn dan ook opvallend veel perskaartjes verkocht, laat zijn manager weten.

Als eerste opvallende onderdeel van het recital noemt de krant de wereldpremière van ‘Search for Unison’, een stuk dat de Nederlander Louis Andriessen speciaal voor de pianist heeft geschreven. Andriessen is mateloos populair in New York, er is deze maand zelfs een heel festival aan hem gewijd. Maar ook kijkt de New York Times uit naar Van Raats vertolking van een vrijwel nooit gespeeld stuk van Claude Debussy en naar de ‘Symfonie voor Solo Piano’ van Charles-Valentin Alkan, ‘zo moeilijk, dat je maag ervan omdraait’, aldus de krant. Als klap op de vuurpijl is er, ‘geloof het of niet', een jeugdwerk van de Franse componist Pierre Boulez, ‘Prelude, Toccata en Scherzo’, dat Van Raat zelf in een archief heeft gevonden en vorige maand in première bracht.

Opvallend, de belangstelling voor Nederlandse musici in New York. Ook Jaap van Zweden, de nieuwe chef van The New York Philharmonic, weet alle ogen op zich gericht.

Er zijn nog kaartjes te krijgen voor het concert van Van Raat. Maar wie morgen niet in New York kan zijn, kan de pianist op 25 november in De Doelen in Rotterdam horen met het opgedoken stuk van Boulez.

Lees ook:

Een Hollander in Parijs

Pierre Boulez, een ontoegankelijke componist die emoties schuwde? Niet volgens pianist Ralph van Raat, die afgelopen weekend in Parijs een nog onbekend werk van de Franse componist in première bracht en daar met bravo’s overladen werd.

Ik geef een boodschap van eenheid

Welk kunstwerk zou je een politicus in de aanloop naar de verkiezingen willen geven? Met welke kunst zou je zijn blik willen openen of sturen? Pianist Ralph van Raat wil VVD-lijsttrekker Rutte de Concord Sonata van Charles Ives aanbevelen, vanwege de boodschap van hoop en eenheid in het stuk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden