null Beeld Corné van der Stelt
Beeld Corné van der Stelt

ZienThe Roaring Twenties

Net als in een Chaplinfilm: er gaat altijd wel wat mis in deze Släpstickshow

In de nieuwste show van muziektheatergroep Släpstick kan het publiek zich vergapen aan The Roaring Twenties.

Ally Smid

Ze noemen zich ‘de crème de la antirimpelcrème’ van het theater. Hun virtuoze släpstickshows worden geroemd, ook in het buitenland. Zodra het weer kan, spelen de vijf muzikanten van Släpstick hun jubileumshow – ze bestaan 25 jaar. Rogier Bosman (47) is een van de vijf.

In de voorstelling The Roaring Twenties zijn deze vijf, als decadente upper class-types, bezig met de voorbereidingen van een feest. Een feest in de stijl van de jaren twintig van de vorige eeuw, compleet met rode loper en dansorkest in Jugendstil-stijl. Alles moet perfect verlopen, wat niet lukt. Als in een Charlie Chaplin-film. Muziek wordt ingestudeerd, er gaat van alles mis en ze beoefenen een chique paardensport, in witte kleren – denk aan de cricketscène van Jiskefet. Bosman: “Wij bespelen alle vijf een muziekinstrument en de een heeft daarbij een clownslach aan z’n kont hangen en de ander is van de extraverte zang.”

Uiterst links: Rogier Bosman. Beeld Corné van der Stelt
Uiterst links: Rogier Bosman.Beeld Corné van der Stelt

Ze spelen op de schaterlach, maar er zit ook melancholie in de voorstelling. Net als bij Chaplin, Bosmans held. “Laatst bedacht ik dat al mijn favoriete scènes in zijn film Modern Times zitten. Maar ook Buster Keaton is een grote. Hij is van de stunts en de stille blik, hij kan recht door de camera heen kijken. Al die films staan online, heerlijk. En ze zijn nog steeds relevant. Je herkent je in de antiheld, want iedereen zit door corona in de rats. Zo heerlijk om iemand te zien bij wie het ook niet allemaal van een leien dakje gaat.”

The Roaring Twenties van Släpstick. Speellijst t/m 26 juni, zie slapstick.nl

Lees ook:

Slapstick is ideaal om met kinderen te kijken

Voor slapstick is niemand te oud. Het is tijdloos vermaak, want slapstick bestond natuurlijk al ver vóór Charlie Chaplin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden