null Beeld

RumoerJann Ruyters

Net als de singles in B&B Vol Liefde zoeken Ganzenveer-laureaten naar ‘de klik’

Jann Ruyters

Twee Gouden Gan­zenveer-laureaten die elkaar schrijven, dat moet wel iets moois opleveren. En dat is ook zo in De klik, een gelegenheidsbundeltje brieven dat net is verschenen. De ongedateerde briefwisseling, tien brieven in totaal, vindt haar oorsprong op de uitreiking van de Gouden Ganzenveer, op 12 september 2022. De Gouden Gan­zenveer was voor de 78-jarige Noordervliet, maar de 36-jarige Nina Polak kreeg de Jonge Ganzenveer uitgereikt. En het klikte tussen beide schrijvers. Een klik die ‘wortelt’ in een gezamenlijke liefde voor het tv-programma B&B Vol Liefde. ‘Een programma als een negentiende-eeuwse roman, een verslavend feuilleton over de eindeloze liefdesperikelen van gemankeerde mensen’, aldus Polak.

Noordervliet en Polak schrijven over ‘de zoektocht naar de klik’ van de deelnemers van het programma die ‘een niet gering afbreukrisico’ voor lief nemen bij deze ‘publieke paringsdans’. Maar de brieven gaan al snel over op wat de schrijvers eigenlijk bezighoudt: schrijven, liefhebben, leven. Noordervliet is veertig jaar ouder dan Polak en al 52 jaar samen met haar man, Nina Polak heeft net liefdesverdriet om de breuk met haar ­geliefde, ze staat stil bij ‘het ­verhaal dat voorbij is’ en bij de angst voor verandering: ‘Ik denk dat ik schrijf omdat ik verlang naar taal die authentiek is, die me kan bevrijden van aannames, in plaats van ze te bevestigen’.

Toewijding en trouw

Mooie brieven zijn dit, over dromen, angsten, wakker liggen; over de tirannie van het nutsdenken; over de lessen van andere schrijvers (Grace Paley, Anton Tsjechov).

Helemaal op dreef zijn beide schrijvers als het naar aanleiding van het tv-programma Kamp van Koningsbrugge over discipline gaat. ‘Hoe verhoudt discipline zich tot motivatie?’ vraagt Polak zich af. ‘Motivatie is vluchtig en snel moe’, vindt Noordervliet. Discipline gaat om toewijding en trouw, schrijft ze. Vooral om trouw. ‘Koppig achter de computer gaan zitten, ook als je het even niet meer weet.’

Deze rubriek bericht wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden