Review

Nergens heft Antonio Tabucchi een belerend vingertje

Op een verlaten terrein buiten Porto wordt een onthoofd lijk gevonden. Het verhaal belooft een topper voor de boulevardpers te worden en daarom wordt de jonge journalist Firmino, zeer tegen zijn zin, van Lissabon naar Porto gestuurd om de gruwelijke moord te verslaan. Liever was hij thuis gebleven om zich te wijden aan zijn essay over de naoorlogse Portugese roman. Hij beschouwt zich meer als een wetenschapper, en voelt zich eigenlijk te goed voor zijn baan bij 'O Acontecimento' (de krant die vertelt 'wat de burger weten moet'). Als hij net in Porto is wordt het hoofd gevonden en ziet het ernaar uit dat hij daar nog een tijdje zal moeten blijven.

In Porto krijgt Firmino hulp van een oude advocaat met de bijnaam Loton (afgeleid van Charles Laughton), een scepticus met een hang naar filosofie, een groot gevoel voor rechtvaardigheid en een zwak voor lekker eten. Firmino die zich veel zorgen had gemaakt over het eten in Porto (de plaatselijke specialiteit is pens, waar hij van walgt) leert de heerlijkste restaurants kennen. Na zijn eerste artikel over de moord krijgt hij een anoniem telefoontje en met behulp van de advocaat en de aanwijzingen van de geheimzinnige beller weet hij de achtergronden van de moord te ontrafelen.

Alle ingrediënten voor een spannende thriller zijn aanwezig, en zo zou je 'Het verloren hoofd' ('La testa perduta di Damasceno Monteiro') van de Italiaanse schrijver Antonio Tabucchi ook kunnen lezen. Maar het boek is meer dan alleen een 'whodunit'.

Antonio Tabucchi (1943) doceert Portugese taal en letterkunde aan de universiteit van Siena, vertaalt uit het Portugees (onder meer Pessoa) en schrijft daarnaast romans die zich vaak in Portugal afspelen.

De vorige roman die van hem is vertaald, 'Pereira verklaart', speelt zich af in het Portugal van Salazar, in 1938, en gaat over een journalist die langzaam tot het besef komt dat hij zich niet meer kan onttrekken aan de politieke realiteit. Deze nieuwe roman speelt zich af in de moderne tijd, onder de democratie, en nu gaat het om machtsmisbruik van leden van de Guardia Civil. Overigens is het verhaal gebaseerd op een ware gebeurtenis.

Tabucchi is een sociaal bewogen en politiek bewust auteur, maar nergens heft hij een belerend vingertje. Zijn stijl is ironisch en lichtvoetig, doortrokken van een zachte melancholie. Hij is zeker een van de interessantste Italiaanse schrijvers van het ogenblik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden