Filmprijzen
Negenjarige wint acteerprijs op filmfestival Berlijn
Een bijzondere winnaar op het filmfestival van Berlijn: De prijs voor beste acteerprestatie ging dit jaar naar de negenjarige Sofía Otero. Ze speelt in de Spaanse film 20.000 Especies de abejas een jongen die eigenlijk een meisje wil zijn. Otero is de jongste winnares in de geschiedenis van de Berlinale. Ze moest lachen en huilen toen ze de prijs in ontvangst nam uit handen van de Amerikaanse actrice Kristin Stewart. Regisseur Estibaliz Urresola Solaguren zei dat ze bewust een meisje had gekozen om de rol van het jongetje te spelen.
De Franse documentaire Sur l’Adamant won de Gouden Beer gewonnen, de prijs voor de beste film. In de documentaire volgt regisseur Nicolas Philibert het leven van mensen met psychische problemen die worden opgevangen op een boot op de Seine. Hij werkte er drie jaar aan. Philibert was zaterdagavond blij verrast dat een documentaire tot beste film is uitgeroepen. Hij wil meet zijn documentaire de vooroordelen over mensen met psychische problemen wegnemen. “Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.”
Voorafgaans aan de prijzenregen sprak de Oekraïnese president Zelensky de zaal toe in een videoboodschap. Zelensky, zelf acteur, riep filmmakers en kunstenaars op om Oekraïne te steunen.
La nuit du 12 grote winnaar van Franse César Awards
De film La Nuit du 12 is de grote winnaar geworden van de Césars, de ‘Franse Oscars’ die vrijdagavond in Parijs werden uitegereikt. De speelfilm won zes prijzen, waaronder die voor beste film. ‘La Nuit du 12' gaat over een moordzaak in de Franse Alpen. Meer dan om de vraag wie het gedaan heeft, draait het om de irritaties en frustraties bij de Franse speurders. Regisseur Dominik Moll won de prijs voor de beste regie en ook het scenario en het geluid van de film werden met een César bekroond.
De Spaanse speelfilm As Bestas kreeg de César voor beste buitenlandse film. Het verhaal is gebaseerd op de moord op de Nederlandse boer Martin Verfondern. Hij werd in 2010 in Spanje vermoord na een conflict met zijn buren. Het verhaal was overigens flink aangepast, in de film was het slachtoffer een Fransman.
Lees ook:
Jodorowsky’s mystieke fabel ‘The Holy Mountain’ is als een psychedelische trip
The Holy Mountain van de Chileense meesterfantast Alejandro Jodorowsky heeft nog het meest weg van een twee uur durende psychedelische trip.