Boeken

Neerlandici in actie: Mark Rutte krijgt vanaf nu wekelijks een boek waarvan ze vinden dat hij het moet lezen

null Beeld
Sander Becker

Hopelijk heeft Mark Rutte nog een boekenplankje vrij. Neerlandici sturen hem vanaf vandaag elke week een boek waarvan ze vinden dat hij het moet lezen. Dit doen ze twintig weken lang, tot de verkiezingen in maart. Ze willen de premier wijzen op de troost en rijkdom van literatuur, juist in crisistijd.

Initiatiefnemer is Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en academische communicatie aan de Radboud Universiteit. “Ik kan me voorstellen dat het lezen bij Rutte door tijdgebrek in het gedrang is gekomen”, zegt hij. “Maar het baart me zorgen hoe makkelijk hij bijvoorbeeld de bibliotheken sloot. Literatuur is belangrijk. Het verrijkt je leven en je taal. En het geeft inzicht: alleen via een boek kun je echt in het hoofd van een ander kijken.”

Het boek dat vandaag op de post gaat, ‘Reize door het Aapenland’, is in 1788 geschreven door J.A. Schasz (pseudoniem van Gerrit Paape). Het is een politieke satire over apen die op mensen willen lijken. Sommige doen dit door hun staart af te hakken, andere streven naar beschaving. Hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen koos voor dit boek vanwege de actuele, wijze lessen, schrijft ze in een begeleidende brief. Ze heeft ook een tip voor de premier: spreek de volksvergadering eens toe met ‘Mijne Aapen!’, dan kijken de collega’s geheid van hun mobieltje op.

De brief staat vanaf morgen op Neerlandistiek.nl. Daar komen ook alle volgende afleveringen, onder meer van de hoogleraren Marita Mathijsen en Yra van Dijk. Van Oostendorp: “Nu maar hopen dat iedereen meeleest en dat ons Boek van de Week de winkel uit vliegt”.

Lees ook:

Tien jaar na zijn dood houdt ‘De Aanslag’ Harry Mulisch nog altijd fier overeind

Hoe houdbaar is het werk van Harry Mulisch? Tien jaar na zijn dood scoort de schrijver nog altijd goed, al lijken zijn symboliek en zijn vrouwelijke personages ietwat achterhaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden