Pluto en Proserpina (1622) door Gian Lorenzo Bernini. Beeld James Narayanan, Wikimedia
Pluto en Proserpina (1622) door Gian Lorenzo Bernini.Beeld James Narayanan, Wikimedia

Weekendtip

Neem van die liefhebbers van klassieke kunst niet zomaar alles aan

Twitteraccounts die je wegwijs willen maken in klassieke kunst zijn er te over. Maar sommige slaan een duister pad in.

Matthijs Valent

‘Bernini was 23 toen hij dit maakte, wat is jouw excuus?’ Het is makkelijk onzeker te worden als je jezelf vergelijkt met de beroemde barokkunstenaar. Twitteraccount Western Traditionalist (177K volgers) wrijft dat graag in. Gelukkig schiet niet alleen jij tekort.

Je komt ze opeens veel tegen: accounts met een klassiek beeldhouwwerk als profielfoto die je graag leren over kunst en architectuur. Interessant, maar wie oplet hoort in de begeleidende teksten van sommigen aardig wat twijfelachtigs. Hang naar het traditionele hoeft geen probleem te zijn, over smaak valt immers niet te twisten. Maar ergens gaat bewondering voor het verleden over in verheerlijking.

Ontaarde kunst

Het is geen exacte wetenschap maar de grens van deze overgang ligt ergens rond klagen over hoe onze beschaving is gedegenereerd. Historisch gezien sla je dan al snel een duister pad in. De roep om herstel van oude waarden gaat gepaard met het ongedaan maken van moderne, hard als het moet. Nu is kunst gebruiken om mensen te verleiden tot (oer)conservatief gedachtegoed niet strafbaar, maar het is fijn om helder te hebben waar je nu echt naar kijkt.

Door het lelijkste van nu (een enorme buttplug als kunstwerk) af te zetten tegen het mooiste van vroeger (de Trevifontein) proberen ze een onderbuikgevoel van onze beschaving in verval aan te spreken. Makkelijk scoren, maar je leert er niks van. Wie echt iets wil opsteken, kan beter terecht bij de erudiete colleges van The Cultural Tutor (1,1 miljoen volgers). Ook een standbeeld maar geen rancune.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden