Update
Nederlandse muziekscene rouwt om Harry Muskee
Muzikant en blueszanger Harry Muskee is gisteravond op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager en goede vriend Albert Haar bekendgemaakt.
Muskee was vooral bekend als leadzanger van de bluesband Cuby and the Blizzards. Hij overleed in zijn woonplaats Rolde aan de gevolgen van kanker.
Muskee ontving voor zijn verdiensten voor de bluesmuziek, én de provincie Drente, talloze prijzen, erkenningen, plaquettes en onderscheidingen.
Hoe bescheiden hij ook was over zijn verdiensten, Muskee bleef gedurende zijn hele loopbaan vereenzelvigd worden met Cuby and the Blizzards, al wisselde de band door de jaren heen vaak van samenstelling.
Grolloo
Muskee (Assen, 1941) stond in jaren zestig aan de basis van Cuby and the Blizzards. Hij luisterde toen al veel naar jazz en blues op de Amerikaanse legerzenders. Cuby (Muskee) was naar verluidt de naam van de hond van de buurvrouw. De band bracht, met zanger Harry, Nederland niet alleen de bluesmuziek, maar iedereen wist ook ineens van het Drentse dorpje Grolloo, waar de muzikanten in Harry's boerderij werkten en vaak ook woonden. Veelgeziene gasten in Grolloo waren onder meer Simon Vinkenoog, Boudewijn de Groot en Johnny the Selfkicker. Ook een jonge Herman Brood meldde zich bij de boerderij, als pianist.
De roem groeide, na een boycot door de NCRV van de single LSD (Got a Million Dollar): de band eindigde bovenaan de poll van het muziekblad Hitweek en de mannen maakten een Nederlandse tournee met Fleetwood Mac en toerden met Van Morrison (die Grolloo ook heeft bezocht). De groep haalde met regelmaat de Nederlandse Top 40, met onder meer Window of my Eyes, Another Day Another Road en het rauwe Appleknockers Flophouse. Ook de albums scoorden goed. De lp Groeten uit Grollo (met schapen, heide en een Drents boerderijtje op de hoes) kreeg een bijna mytische status en groeide uit tot een verzamelobject.
Goud
In de decennia daarna kwamen en gingen bandleden. In de jaren zeventig viel de oorspronkelijke groep uiteen en Muskee formeerde de Harry Muskee Band, opgevolgd door de Muskee Gang, daarna gewoon Muskee, om uiteindelijk verder te gaan in Cuby + Blizzards. In 2009 verraste Muskee vriend en vijand door na 11 jaar weer een cd uit te brengen: het door Daniël Lohues geproduceerde Cats Lost. Het album kreeg kort na de release de status goud.
Jubilea werden groots aangepakt. In 2000, toen Muskee 35 jaar in het vak zat, verscheen een vierdubbele cd-box. In 2007 kreeg Muskee een Gouden Harp uitgereikt (hij had al een Edison en een Ridderschap te pakken) en werd hij ambassadeur van de provincie Drenthe. Fotograaf/regisseur Anton Corbijn koos het melancholische Window of my Eyes voor de aftiteling van zijn speelfilm The American, met George Clooney (2010).
In de zomer van 2011 zou Muskee als eregast optreden in de Drentse Bluesopera, die enkele weken lang aan de rand van de Hondsrug bij Gieten werd opgevoerd. Maar Muskee moest afzeggen, wegens ziekte. Het legendarische boerderijtje in Grolloo, de bakermat van de Nederlandse blues, is sinds kort ingericht als C+B Museum.
Twitter
Op Twitter stroomden direct na het bekend worden van Muskees overlijden de reacties binnen. Zijn naam belandde meteen in de top tien van trending topics in Nederland. Prominenten en onbekende Nederlanders twitteren over de voorman van Cuby and the Blizzards. Rob de Nijs: 'Wat een schok, rust zacht man.' Ook Nico Dijkshoorn verzond een tweet: 'Kolere. Hoorde onlangs nog ontroerende radioreportage over Cuby.' Programmamaker Leo Blokhuis: 'Ach... Held... Hoorde onlangs in Drenthe al dat hij goed ziek was.'
Daniël Lohues
Muzikant Daniël Lohues: 'Er is een heel bijzondere man uit de tijd gekomen. Harry was een lieve man en een ontzettend goede zanger. De laatste tien jaar zijn we vrienden geworden. We komen allebei uit Drenthe, dan kom je elkaar wel eens tegen. We lagen elkaar goed. Op een gegeven moment vroeg hij of ik met hem een plaat wilde maken, Cats Lost. Daardoor hebben we elkaar nog beter leren kennen. Wat hij gedaan heeft in zijn leven is ongelooflijk en toch bleef hij bescheiden. Hij was een trotse plattelander. De laatste weken ben ik veel bij hem geweest. Zijn toestand ging heel snel achteruit. Over de details van zijn ziekte praatten we niet. We hebben veel over muziek gepraat en ik probeerde tot het laatst toe een glimlach bij hem op het gezicht te krijgen.'
Harry Muskee en Daniël Lohues waren bezig met een nieuwe cd van Muskee. Lohues produceerde in 2009 al het album 'Cats Lost' van Harry Muskee, die de status goud behaalde. 'We zouden de opvolger voor dat album deze maand opnemen. Alle nummers zijn af', aldus Lohues. De cd zou de titel 'Dogs found' krijgen. Muskee schreef de teksten, die Lohues van muziek voorzag.
Jan Douwe Kroeske
Muziekjournalist Jan Douwe Kroeske: 'Harry Muskee heeft met Cuby iets losgemaakt in de Nederlandse popmuziek dat er tot die tijd niet was. Het was allemaal zo keurig, zo netjes. Toen Cuby kwam, werd er een vies randje aan toegevoegd. Misschien was het maar schijn, ik ben als consument nèt van een generatie later. Maar Muskee en Cuby hebben de Nederlandse rock een 'Pretty Things'-achtige kleuring gegeven. We noemen zijn muziek nu blues, maar Cuby was vuige rock. Je ziet op opnames ook een grote tegenstrijdigheid tussen de band en het keurige publiek. Het publiek was uit de late fifties, terwijl Cuby bestond uit kinderen van de Summer of Love. Harry was onstuimig, zette zich altijd af tegen de gevestigde orde. Dat speelde ook door in zijn muziek. Hij had altijd een attitude van 'blijf van me af, ik zit op mijn eigen eilandje, daar kom ik alleen maar af als het mij bevalt'.'