null

KaDeWe

Nederlandse architecten van OMA maken dit Berlijnse icoon weer een baken van luxe

Beeld Marco Cappelletti

Ook voor niet-shoppers is het leuk om bij KaDeWe binnen te lopen, om te kijken wat sterarchitect Rem Koolhaas en compagnon Ellen van Loon ervan maken. Het Berlijnse warenhuis krijgt een rigoureuze opknapbeurt.

Wybo Algra

Parijs heeft zijn Galeries Lafayette, Londen Harrods. En Berlijn pronkt met KaDeWe, ietsje kleiner dan Harrods maar wel het grootste warenhuis van het Europese vasteland en net zo’n baken van luxe en overdaad.

Voluit geschreven het Kaufhaus des Westens, een naam die verwijst naar de ligging in de stad. En dus niet naar de periode waarin de Muur het oosten en het westen van Berlijn doorkliefde – het chique warenhuis bestaat al sinds 1907 – al kreeg dit symbool van de decadente westerse leefstijl in die kille jaren wel een bijzondere lading.

null Beeld

Wie er wel eens geweest is, weet hoe intimiderend de verzameling van letterlijk honderdduizenden luxe-artikelen kan overkomen en hoe makkelijk je daartussen de weg kwijtraakt bij gebrek aan oriëntatiepunten.

De tegenwoordige Thaise eigenaar gaf toonaangevend architect Rem Koolhaas en zijn compagnon Ellen van Loon van het Rotterdamse bureau OMA de opdracht om KaDeWe een flinke opfrisbeurt te geven.

Iets minder verdwalen tussen de spullen

Op de foto’s ziet u de eerste proeve daarvan, pas geopend voor publiek. Dit schitterende concentrische, met hout beklede trappenhuis verbindt zes etages in het eerste kwadrant van KaDeWe-nieuwe stijl.

null Beeld

Het pand met 60.000 vierkante meter oppervlak wordt in vier kwadranten gehakt, elk met een eigen stijl om een eigen publiek aan te spreken, van klassiek tot experimenteel. Zo moet KaDeWe interessant worden voor een breder publiek, dat straks vast wat minder verdwaalt tussen al die spullen.

null Beeld

De winkelvloeren zullen geschikt zijn voor evenementen. Met het nieuwe KaDeWe hopen Koolhaas en de zijnen mensen naar de winkel te blijven lokken, ondanks de grote online concurrentie.

Lees ook:

Showtime! Berlijn gaat de pandemie-blues met klatergoud te lijf

Met een overdonderende, fonkelende, grootse en glitterende revue in jaren twintig-stijl wil Berlijn de pandemie de stad uit jagen. Dat lukt, heel even.

Zo leer je Berlijn echt kennen

Rijksdag, Alexanderplatz of hip Friedrichshain: dat kennen we nu wel. Voormalig Berlijn-correspondent Wim Boevink neemt u mee langs de kleine sporen, de fijne lijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden