Europa

Nederland verzet zich tegen ‘internettol’ voor streamingdiensten

De streamingdienst SkyShowtime is na Viaplay en HBO de derde streamingdienst in Nederland.  Beeld ANP
De streamingdienst SkyShowtime is na Viaplay en HBO de derde streamingdienst in Nederland.Beeld ANP

Het kabinet vindt het een slecht plan om diensten die veel internet gebruiken, zoals Netflix en Spotify, een extra heffing op te leggen. Nederland verzet zich daarmee tegen een Europees plan voor ‘internettol’ voor dergelijke bedrijven.

redactie Trouw

Volgens het kabinet worden extra kosten vermoedelijk doorberekend aan de consument terwijl de heffing alleen telecombedrijven iets oplevert.

Grote telecombedrijven lobbyen in Europa al langer voor een heffing voor populaire diensten die veel internet gebruiken. Met dat geld zeggen ze te kunnen investeren in digitale infrastructuur die door de diensten veelvuldig worden gebruikt. Tegenstanders van deze heffing zijn onder meer de bedrijven die de belasting zouden moeten betalen, zoals Netflix, Amazon, Apple en Microsoft.

Heffing leidt niet tot investeringen

De Nederlandse regering sluit zich dus bij die tegenstanders aan. Economische Zaken liet onderzoek doen naar deze vorm van tol en daaruit blijkt dat de heffing niet direct leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van de digitale infrastructuur. Het rapport is naar Brussel gestuurd.

Telecomaanbieders, zoals KPN en Ziggo in Nederland, ontvangen van klanten al abonnementsgeld. Met het invoeren van een extra tolheffing zouden de bedrijven dubbel betaald krijgen, en dat stuit minister Micky Adriaansens (economische zaken) tegen de borst. Ook is het volgens Economische Zaken zeer waarschijnlijk dat bedrijven als Spotify, Netflix en YouTube de extra kosten weer doorberekenen aan de klant, en dat vindt het kabinet onwenselijk.

Volgens het kabinet staat de voorgestelde tolheffing daarnaast ‘op gespannen voet’ met de zogeheten netneutraliteit. In 2015 werd in Europa afgesproken dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen soorten internetverkeer. Specifieke diensten mag daarom geen ander tarief worden opgelegd.

Lees ook:

Chatrobot ChatGPT is slim, maar begrijpt zijn eigen antwoorden niet

Breekt met de komst van een nieuwe chatbot kunstmatige intelligentie nu echt door bij het grote publiek? Dat zou zomaar kunnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden