Najib Amhali. Beeld
Najib Amhali.

RecensieNajib Amhali

Najib Amhali excelleert als klanknabootser van een kledderig potje Bertollisaus

Oudejaarsconference ‘Wie het weet mag het zeggen’
Najib Amhali
SBS6, 31 december

Sander Becker

“Goedenavond, Amsterdam!”, roept Najib Amhali als hij het toneel van Carré opstuift. Hij moet zich meteen herstellen: “Goedemíddag, Amsterdam!” Het blijft vreemd, cabaret om drie uur ’s middags vanwege een avondklok. “Voor Peter Pannekoek was het nog erger. Die stond hier vanmorgen al om elf uur!”

Na zijn dynamische opkomst kan het feest beginnen. Amhali, strak in het pak, houdt dit jaar zijn allereerste oudejaarsconference. Het gaat hem soepeltjes af. Met onstuitbare energie en een hoge grapdichtheid voert hij het publiek langs de opmerkelijkste gebeurtenissen en personen van 2021. Verwacht geen diepgravende analyses, waarschuwt hij meteen. “Dit programma komt op SBS6, dus we houden het laagdrempelig.”

De Fabeltjeskrant

Normaal maakt Amhali programma’s over zijn leven. In zo’n Oudejaars moet het ineens over politiek gaan. Niet zijn domein, maar daar heeft hij iets op bedacht: een eigen versie van de Fabeltjeskrant. Met een meesterlijke imitatie van Meneer de Uil zet hij de politieke kopstukken één voor één in hun hemd.

Milde spot, dat is de grondtoon van de voorstelling. Het werkt innemend, mede doordat Amhali zijn spot ook op zichzelf richt. Zijn overwonnen coke- en drankverslavingen komen geregeld voorbij, soms in combinatie met corona. Want hoe gaat dat in een teststraat, als je neustussenschot helemaal is weggesnoven? Het wattenstaafje verdween spoorloos in zijn diepe krochten, vertelt Amhali stoer. “Later op de dag nieste ik het weer uit. Er kwam ook nog een opgerold briefje van tien achteraan.”

Corona is nooit ver weg, maar vormt zeker niet de ruggengraat van de voorstelling. Thema’s als woke en multiculti zijn veel prominenter aanwezig. Amhali is groot geworden met grappen over de veelkleurige samenleving. Goddank gaat hij daar, ondanks alle lange tenen, gewoon mee door. Zijn zoontje van negen blijkt ontzettend woke. Nou, daar heeft papa wel wat kanttekeningen bij. Een verademing.

Oordeel

Grappig is ook dat Amhali allerlei geluiden nadoet: een helikopter, een kledderig potje Bertolli-saus en zelfs een complete vuurwerkshow. Levensecht. Je valt van de ene verbazing in de andere. Alleen de liedjes stonden tijdens de bezochte try-out nog wat in de grondverf, maar verder is deze conference een absolute aanwinst. Een Oudejaars met een heel eigen karakter: speels en fantasievol. Volgend jaar weer?

Lees ook:

Najib Amhali gooit nu alles op tafel: zelfs de cokedealers maakten zich zorgen om zijn gezondheid

De biografie van Najib Amhali heeft ook zwarte bladzijdes. De populaire comedian was jarenlang in het geheim verslaafd aan coke, drank en gokken. ‘Het boek voelt voor mij als een bevrijding.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden