De medewerkers van de Rotterdamse club Annabel, vlak bij het CS.

Gesloten

Nachtclubs willen weer open: ‘Mensen hebben het uitgaansleven nodig’

De medewerkers van de Rotterdamse club Annabel, vlak bij het CS.Beeld Arie Kievit

Discotheken mogen nog niet open omdat die niet coronaproof zouden zijn. Zaterdag demonstreert de branche op het Museumplein in Amsterdam omdat zij het daar niet mee eens is, en totaal niet weet waar zij aan toe is.

Thomas Jak en Maud Sintenie

Er is veel meer mogelijk in nachtclubs dan de regels nu toelaten, vinden Amsterdamse horecagelegenheden. Dat volledige heropening nu nog niet kan, snappen zij, maar het gebrek aan perspectief vinden ze oneerlijk en onnodig. Bovendien zal het voor faillissementen zorgen. Onder de noemer ‘De Nacht Wacht’ organiseren de clubs zaterdag een demonstratie op het Museumplein.

Sinds maart ligt het nachtleven op zijn gat. Een biertje op het terras mag al sinds 1 juni, maar wanneer feestgangers weer een nacht door kunnen dansen in de discotheek is onduidelijk. Premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge haalden tijdens de coronapersconferentie van afgelopen dinsdag een streep door een heropening op 1 september, en waagden zich nog niet aan een nieuwe streefdatum.

Tegen die uitzichtloosheid komen de uitgaansgelegenheden in het geweer tijdens de manifestatie De Nacht Wacht. “Al is het maart volgend jaar, ik wil een datum weten, dan kan ik tenminste weer wat evenementen plannen”, zegt programmeur Mart Sanders (29) van het Rotterdamse poppodium Annabel.

Mart Sanders, programmeur bij Annabel 
 Beeld Arie Kievit
Mart Sanders, programmeur bij AnnabelBeeld Arie Kievit

Ook kan er veel meer dan nu van de overheid mag, denkt de programmeur. Er zit nog wel wat speelruimte tussen een bijna lege, en een uitpuilende club. De hoofdzaal van de club is tijdelijk ingericht als grote luxe huiskamer voor 80 personen, waar er normaal zeker 1300 passen. Af en toe draait een dj, maar rustiger dan voorheen, want niemand mag zijn of haar stoel verlaten.

Sanders: “Wij hebben een heel nieuw, ruim pand, met een uitstekend ventilatiesysteem en duidelijke looproutes. We kunnen best verantwoord wat meer mensen verwelkomen dan nu.” Bovendien heeft de club een groot terras. “Als we dat mogen overkappen met een tent en kunnen verwarmen, kunnen we buiten leuke feestjes organiseren”, vult manager Phuong Anh Ho (33) aan.

Manager Phuong Anh Ho van club Annabel. Beeld Arie Kievit
Manager Phuong Anh Ho van club Annabel.Beeld Arie Kievit

De organisatoren van de demonstratie hebben meer ideeën om het uitgaanspubliek veilig te laten stappen, zoals kaartverkoop op naam en temperatuurmetingen en gezondheidschecks aan de deur. Bijkomend voordeel zou zijn dat mensen minder naar illegale feesten zullen gaan waar totaal geen controle is, als zij ook naar de club kunnen.

Een heropening onder strenge voorwaarden zou vooral eindelijk weer wat geld in de la brengen bij nachtclubs. “De vaste lasten, loonbelasting en huurkosten worden al een halfjaar vooruitgeschoven”, zegt Pieter de Kroon (45), eigenaar van Chicago Social Club in Amsterdam en mede-initiatiefnemer van de demonstratie morgen. Uitbaters moeten volgens hem snel weten wanneer zij op nieuwe inkomsten kunnen rekenen. “Het is belachelijk dat afgelopen maandag pas voor het eerst een gesprek in Den Haag geweest over nieuwe protocollen in het nachtleven. Je voelt je niet serieus genomen in een sector die echt heel belangrijk is.”

“Mensen hebben het uitgaansleven nodig”, vindt De Kroon. “De muziek, de cultuur, de vriendschappen en liefdes die ontstaan.” In zijn droomscenario kan hij per 1 oktober weer proefdraaien.

Medewerkers van poppodium Annabel

Phuong Anh Ho (33), manager sinds de opening in 2015: “Alle gesprekken die we nu hebben met leveranciers en partners zijn vaag. ‘Laten we contact houden, als het mag, gaan we weer samenwerken’, zeggen we tegen elkaar, maar er is totaal geen perspectief.

Mart Sanders (29), programmeur sinds de opening in 2015: “Ik wil een stip aan de horizon, ik heb sommige evenementen al vier keer moeten verplaatsen.”

Connie Verschoor (63), ‘Nachtmoeder van Rotterdam’ en ruim dertig jaar als zzp’er toiletjuffrouw: “Ik moest in augustus in Scheveningen werken en daar kon je over de hoofden lopen. Als dat kan, dan kan club Annabel ook wel open.”

Frederik Teixeira (27), ‘DJ Ferré’, vaste dj van Annabel: “De sfeer is gewoon net wat anders. Mensen genieten, maar dansen nog niet en ik merk dat ze daar behoefte aan hebben.”

Satish Oemraw (32), Brandmanager bij Unilever en vaste Annabelganger: “Het is heel makkelijk om te zeggen: ‘We sluiten gewoon’, maar er is veel behoefte om dingen te doen. Zeker nu het zomerseizoen ophoudt, moeten we nadenken hoe we binnen dingen kunnen organiseren.”

Lees ook:

Het draagvlak kalft af, dus stuurt het kabinet een beetje bij

Door de virusaanpak zoveel mogelijk bij de regio’s neer te leggen, hoopt het kabinet dat het draagvlak voor de coronamaatregelen toeneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden