Na jaren van bezuinigingen gaat er weer extra geld naar cultuur

Minister Ingrid van Engelshoven (archiefbeeld) Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven (archiefbeeld)Beeld ANP

De 'Cultuurvisie' die minister Van Engelshoven vandaag presenteerde, slaat een andere toon aan dan de afgelopen jaren gebruikelijk was. De regering heeft weer extra geld over voor cultuur.

Henny de Lange

Kinderen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor cultuur, met goed muziekonderwijs en schoolreisjes naar het museum. Eerlijke honoraria betalen aan jonge kunstenaars. Investeren in jeugdtheatergezelschappen. Jonge talenten ondersteunen die net van de opleiding komen. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66) wil dat de jeugd centraal staat in het cultuurbeleid, blijkt uit haar 'cultuurvisie'.

"Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van jongs af aan meedoen aan cultuur, kunst maken of er gewoon van genieten", aldus de minister, die een passende entourage had gekozen om haar visie te presenteren.

Met een wervelende ruim een uur durende show van jonge kunstenaars in theater het Maaspodium in Rotterdam illustreerde Van Engelshoven wat haar voor ogen staat met het cultuurbeleid. Er buitelden onder meer streetdancers over het podium, begeleid door musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook waren er optredens van een acrobate, een woordkunstenares en zes aanstormende ballettalenten. Stuk voor stuk waren het allemaal jonge mensen, met uitzondering van de musici van het Rotterdams Philharmonisch. Nieuwe generaties die een eigen taal spreken, eigen verhalen hebben en een eigen - nieuw - publiek aanspreken, aldus de minister.

Investeringen

Na jaren van bezuinigingen gaat er nu ook weer extra geld naar cultuur. De investeringen lopen stapsgewijs (van 25 miljoen euro in 2018 en 50 miljoen in 2019) op tot 80 miljoen structureel vanaf 2020. Van Engelshoven: "Zoals een delta dichtslibt als je er niet naar omkijkt, zo moeten we voorwaarden scheppen waarin de kunst kan floreren. Kunst verdient onze steun. Want een open samenleving als de onze kan het zich niet veroorloven om in te dommelen. Als we de luiken dreigen te sluiten, gooien kunstenaars ze weer open."

Erfgoed en monumenten krijgen er eenmalig 325 miljoen euro bij, bleek al bij het regeerakkoord. Erfgoed en historische gebouwen zijn volgens de minister belangrijk en moeten behouden blijven, want een samenleving 'die alleen uit vernieuwing en confrontatie bestaat is onleefbaar'.

Een opvallende investering is ook de 25 miljoen die het kabinet dit jaar beschikbaar wil stellen voor grote aankopen door musea. In de komende jaren komt er nog eens 25 miljoen in totaal bovenop. Na de aankoop van Rembrandts portretten Marten en Oopjen - nu te zien in het Rijksmuseum - was het Nationaal Aankoopfonds vrijwel leeg. Dit soort aankopen van nationale betekenis moet ook in de toekomst mogelijk blijven, aldus de cultuurminister.

Andere investeringen die de minister vandaag bekend maakte

- Voor monumenten in het door aardbevingen getroffen Groningen komt 15 miljoen euro beschikbaar, bovenop het geld voor schadeherstel.

- Met een bedrag van 2,1 miljoen in 2018 maakt het kabinet het mogelijk dat alle scholieren het Rijksmuseum of een ander museum bezoeken. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.

- Met een eenmalige investering van 5 miljoen kunnen naast de 1000 scholen die al subsidie krijgen voor goed muziekonderwijs, nog eens 600 scholen gebruik maken van deze regeling.

- Scholen worden uitgedaagd om ook cultuur te bezoeken die 'schuurt' en bijvoorbeeld aandacht vraagt voor lastig te bespreken onderwerpen als pesten, discriminatie, loverboys en homoseksualiteit. Met 1,5 miljoen per jaar investeert het kabinet de komende jaren in Filmmuseum Eye en in jeugdtheatergezelschappen.

- Het Nieuwe Instituut in Rotterdam krijgt in 2018 5,5 miljoen om de ontwerptekeningen van Nederlandse architecten te digitaliseren.

- Het kabinet investeert in 2018 2,7 miljoen in de ondersteuning van talentvolle kunstenaars. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden