De aanwinst

Na eeuwen is het manuscript terug in het familieslot

Eén van de 28 afbeeldingen in het middeleeuwse manuscript.Beeld RV

Toen ze in een middeleeuws manuscript de afbeelding zag van een rode klimmende leeuw, wist Diane Visser het zeker. Er moést een relatie zijn tussen dit geschrift en Kasteel Huis Bergh. Huis Bergh in het Gelderse 's-Heerenberg was het stamslot van de heren van Bergh. Hun wapen was net zo'n rode leeuw in een wit wapenschild met zwarte rand en daarin elf gouden penningen.

Diane Visser, tot voor kort directeur van Huis Bergh, zag het manuscript op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Ze was getipt dat een kunsthandel uit Bazel het daar aanbood. Toen er inderdaad een link bleek met de heren van Bergh, ging ze meteen op zoek naar sponsors. De vraagprijs bedroeg 650.000 euro. Visser: "De Vereniging Rembrandt kwam met twee ton over de brug, de Mondriaanstichting volgde met 1,5 ton en toen waren we al een eind op weg. We hebben het kunnen kopen voor iets meer dan vijf ton." Het was de laatste grote aankoop van Visser als directeur. "Het is mooi om met zo'n spectaculaire aanwinst af te sluiten."

De tekst loopt door onder de afbeelding

Wapen van de heren van Bergh.Beeld RV

Het manuscript bevat twaalf kronieken (geschiedenissen) en is geïllustreerd met pentekeningen, wat bijzonder is voor die tijd. Waarschijnlijk is het tussen 1453 en 1461 gemaakt in opdracht van Willem II 'De Rijke', heer van Bergh (1404-1456). De kronieken gaan onder meer over pausen en keizers, de bisschoppen van Keulen, Luik, Utrecht en Münster en de graven en hertogen van Gelre, Holland, Brabant, de Mark en Kleef. Daarnaast bevat het 28 afbeeldingen, negen paginagrote pentekeningen en negentien kleinere. Visser: "Je kunt het zien als de vroegste getuige van Gelderse geschiedschrijving."

Het kroniekenhandschrift is echt op z'n plek in Huis Bergh. Naast een collectie schilderijen en middeleeuwse manuscripten bevindt zich daar ook het archief van de heren van Bergh, dat teruggaat tot 1227. Het is dus niet alleen terug in het kasteel waar het halverwege de vijftiende eeuw is gebruikt. Maar het maakt ook weer deel uit van de documenten uit de geschiedenis van de heren van Bergh.

Lees hier eerdere afleveringen van 'De Aanwinst'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden