Beeld Trouw

SchrijverscolumnGerbrand Bakker

Na een boekpresentatie, de lovende woorden, de verwachtingen, de blije gezichten, wordt het altijd weer de volgende ochtend

Ik was op een boekpresentatie in Amsterdam. Nee, dat moet ik preciseren: ik was op een boekenpresentatie. Twee boeken in één klap. Ik kan me niet herinneren dat eerder meegemaakt te hebben. Niet alleen twee boeken tegelijk werden de wereld ingeslingerd, er zou een paar dagen later nóg een presentatie zijn, in Tilburg. Amsterdam is de thuisbasis van Arie Storm. In Tilburg woont Anton Dautzenberg, bij sommige lezers beter bekend als A.H.J. Dautzenberg, waarbij overigens de H. staat voor Hedwig, wat voor een man best een aparte naam is. Anton ziet er ondanks zijn 51 jaar dusdanig jong uit dat een lezingmedewerkster mij ooit liet weten - nadat ik van buiten kwam waar ik gerookt had - dat ‘uw zoon’ me aan het zoeken was. En, nu ik er eens bij stilsta: ook Arie Storm ziet er belachelijk jong uit. Hij is 56, maar maakt onverminderd de indruk een blozende, schutterige dertiger te zijn. Ik was dus op een boekenpresentatie van twee uiterlijk zeer jeugdige schrijvers.

Arie Storm is niet alleen schrijver, hij is ook criticus. Het smakelijke aan de bijeenkomst in een zaaltje van Uitgeverij Prometheus aan de Herengracht was nu dat Storm Dautzenbergs boeken steevast met één bal of ster beloont. Ik vermoed dat het juist daarom was dat beide schrijvers hun boeken samen wilden laten verschijnen. Anton houdt wel van een beetje provocatie, maar als je dat tegen hem zegt, roept hij altijd: ‘Ik provoceer nooit! Ik doe gewoon dat wat ik moet doen!’ Het officiële gedeelte duurde best lang. Arie ondervroeg Anton en Anton interviewde Arie, Mai Spijkers sprak, iemand van uitgeverij Atlas-Contact sprak, er werd een gedeelte van het door Arie geschreven toneelstuk Circus Reve opgevoerd door drie acteurs. Het was onhoudbaar warm in het zaaltje. Ik ging naar buiten om op het bordes een sjekkie te roken. Daar was een vrouw die ik ergens van kende. Ach, Beatrijs Ritsma! Ik vroeg haar of de problemen waarmee zij in deze krant opgezadeld wordt, allemaal echte problemen waren, dat had ik altijd al willen weten.

VPRO Boeken

Daarna was er drank en er waren bitterballen en knabbeltjes. Alle aanwezigen onderhielden zich met elkaar, mensen werden aan elkaar voorgesteld, ik stelde Jan van Aken voor aan iemand, en gaf hem toen zelf ook maar een hand omdat wij elkaar nog nooit hadden ontmoet en toen zei Jan van Aken: ‘En wie ben jij dan?’, Kester Freriks vertelde over zijn ramptuin in Friesland, kortom: gewoon zoals een boek(en)presentatie hoort te zijn. Anton zei tegen mij: ‘Ik ga jou nu héél jaloers maken!’ Toe maar, antwoordde ik. ‘Ik kom voor de vierde keer bij VPRO Boeken!’ Ik werd inderdaad jaloers, want ik ben van mijn leven nog niet in VPRO Boeken geweest. ‘Leuk voor je’, zei ik desondanks.

Later was ik wat triestig. Ik vroeg me af waar dat gevoel vandaan kwam. Na een tijdje wist ik het: elke boekpresentatie doet alsof hij de allereerste boekpresentatie is. Alsof er nooit eerder een boek verschenen is. Alsof niemand weet of snapt dat wanneer de boekpresentatie afgelopen is, alle vrienden, collega’s en familie huiswaarts gekeerd zijn, het stil wordt. Er goeie of middelmatige of slechte besprekingen volgen, verkoopcijfers mee- of tegenvallen, de volgende dag opnieuw, elders, nog weer eens drie boeken verschijnen, en in de week erop volgend misschien wel twintig. Het onschuldige van een boekpresentatie, de lovende woorden, de verwachtingen, de blije gezichten, het maagdelijke voorlezen, de door glazen witte wijn verhitte gezichten en gesprekken. Maar het wordt altijd de volgende ochtend. Boekpresentatie voorbij, in de krant een interview met een andere schrijver, die precies op hetzelfde moment zijn of haar boek presenteerde.

Gerbrand Bakker schrijft met Franca Treur om beurten een wisselcolumn over lezen, schrijven en het literaire leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden