null Beeld

BoekrecensieThriller

Na drie thrillers rond speurdersduo Munch en Krüger doet schrijver Samuel Bjørk een sprong terug in de tijd

De nieuwe thriller van Samuel Bjørk is loeispannend.

Monique de Heer

De fans van de Noorse zanger, songwriter en schrijver Samuel Bjørk zullen even verrast opkijken. Na drie bestsellers met speurders Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrol keert hij terug naar de tijd waarin de twee elkaar voor het eerst ontmoeten. Dat geeft dit boek iets extra’s.

In een buitenwijk van Oslo worden twee elfjarige jongens dood in de sneeuw gevonden. Een van de jongens is naakt. Tussen de lichamen in ligt een dode vos. Het doet sterk denken aan een geruchtmakende zaak uit Zweden. Bijna acht jaar eerder werden daar ook twee jongens gevonden. Ook elf jaar oud. Tussen deze twee lichamen lag een dode das. De dader werd nooit gevonden.

Tengere, engelachtige jongens met knalblauwe ogen

Holger Munch ziet snel dat dit een zaak van de buitencategorie is waar meer voor nodig is dan gewoon gedegen politiewerk. Hij mag een team samenstellen en vraagt Mia Krüger erbij, 22 jaar en student nog op de politieacademie. Ze heeft daar al de reputatie bijzonder te zijn, anders te kijken dan de meeste politiemensen.

Mia raakt geobsedeerd door de foto’s van de plaats delict en ziet dat de vos een merkje in zijn oor heeft, en dat de naakte jongen uiterlijk lijkt op een van de Zweedse slachtoffers: tengere, engelachtige jongens met knalblauwe ogen. En waar komt de vos vandaan? Mia vindt de plaats delict op een schilderij lijken, intrigerend en bijna mooi. In deze loeispannende thriller wordt nauwgezet de zoektocht naar de dader gevolgd vanuit het perspectief van Holger en Mia. Zij gaan tot het uiterste in een bloedstollende jacht.

null Beeld
Beeld

Samuel Bjørk
Sneeuwwit
(Ulven)
Vert. Perpetua Uiterwaal en Liesbeth Huijer
Luitingh-Sijthoff; 398 blz. €18,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden