Recensie

My Fair Lady is vrolijk maar plat

Fris en stijlvol, maar de nieuwe versie van My Fair Lady maakt weinig indruk Beeld Roy Beusker / De Graaf & Cornelissen
Fris en stijlvol, maar de nieuwe versie van My Fair Lady maakt weinig indrukBeeld Roy Beusker / De Graaf & Cornelissen

My Fair Lady
De Graaf & Cornelissen
★★★☆☆

Bianca Bartels

My Fair Lady grossiert in sterke songs zoals 'Zalig zijn', 'As het effe kan', 'Het Spaanse graan' en 'Als ik straks de kerk maar haal'. De muziek (Frederick Loewe) blijft eindeloos hangen, de vertaling uit 1960 van Seth Gaaikema is nog bewonderenswaardig fris, de arrangementen zijn rijk en worden - weliswaar op tape - stijlvol gespeeld door het Metropole orkest, en de kostuums met lange jurken en grootse hoeden zien er prachtig uit.

Emoties nauwelijks voelbaar

Toch maakt deze nieuwe versie van de musical uit 1956 te weinig indruk. Het verhaal, gebaseerd op Shaws Pygmalion, over een ordinair bloemenmeisje dat door een elitaire taalprofessor wordt omgetoverd tot een lady is niet echt van nu. Maar met sterkere links naar 'het overbruggen van culturen' had het wel meer van nu kúnnen worden. Pijnlijker is dat ook de emoties uit dit oude verhaal nauwelijks voelbaar zijn. Oké, we voelen de wanhoop van Eliza (Esmée Dekker) als het haar niet lukt om klinkers goed uit te spreken, en wanneer ze door leermeester Henry Higgins (Chris Tates) niet op waarde wordt geschat. Ze is een pittige Eliza, maar het blijft een vrij ééndimensionale frustratie. De essentiële, langzaam groeiende, sympathie tussen de twee ontbreekt. Tates speelt enkel de hork die Higgins is.

Wanneer Eliza bij het nummer 'Kom terug en dans met mij' verliefd kijkt, heb je geen idee op wie ze verliefd is. Ook dat Eliza uiteindelijk voor Higgins als partner kiest is hierdoor ongeloofwaardig. Het verhaal (Script: Alan Jay Lerner) is verder nogal traag uitgesponnen door regisseur/bewerker Paul van Ewijk. Wel zette hij veel vrolijkheid neer met een duidelijk enthousiast ensemble.

Tournee t/m 13 mei 2018

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden