Recensie

Muziek geeft bewegingstaal gelaagdheid bij Nederlands Dans Theater

Beeld Nederlands Dans Theater

DANS
Split into One
Nederlands Dans Theater
★★★

Een verbondenheid met de muziek is vaak hét kenmerk van ballet, maar toch lukt het een choreograaf vaak niet, of niet genoeg, die band voldoende te verdiepen.

In het programma 'Split into One' van Nederlands Dans Theater valt, naast de fantastische kwaliteit van de dans, vooral het mooie muziekgebruik op - hoe onderling verschillend ook. Alternatieve popsongs van Radiohead bij choreograaf Edward Clug, kwetsbare gitaarliedjes van singer-songwriter Benjamin Clementine bij Medhi Walerski en een wat curieuze potpourri van o.a. Beethoven en Antony & The Johnsons bij choreografenduo Sol León en Paul Lightfoot.

In alle drie de choreografieën intense muziek, gebaseerd op een persoonlijke verbondenheid. Clug gebruikt de melancholie van de liedjes van zijn lievelingsband Radiohead in 'Proof' als tegenhanger voor een futuristische wereld onder een grote witte zeppelin. De muziek geeft gelaagdheid aan de hippe bewegingstaal, vol weerbarstige en zelfbewuste ontmoetingen.

Clugs fris- en losheid, is bij Walerksi in 'Soon' vervangen door een meer geconstrueerde dans. Die past uitstekend bij de stem van Clementine, qua intensiteit ergens tussen Nina Simone en Edith Piaf in. Een viertal dansers laat zich voortbewegen door een ronddraaiende satelliet; ze worden erdoor opgejaagd maar ook uitgedaagd elkaar op te zoeken.

Verdwaald in de tijd

León en Lightfoot gaan wederom op in een wereld die wordt bevolkt door Victoriaanse figuren, verdwaald in de tijd. Blikvanger is een strook van zwart vinyl, waar dansers uit komen rollen of door worden opgezogen: het vinyl vertegenwoordigt tijd die vloeibaar is, maar ook stolt om stil te staan bij herinneringen. In 'Sisters' zien we drie vrouwfiguren in het zwart, die ieder een eigen pad volgen maar verbonden worden in een prachtig weemoedig trio rond een manspersoon: de vader. Van Olafur Arnalds piano via Antony's kopstem tot Beethovens adagio: schitterend hoe de muziek, meeslepend maar nergens té, alle emoties in dit gevoelsuniversum vat.

Lees hier meer theaterrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden