Review

Muziek 3-daagse van Nijmegen zet de toon

Traditiegetrouw is Pinksteren het startpunt voor een lange slinger popfestivals, die zich van Pinkpop via Werchter tot Lowlands aaneenrijgen. Goed voor optimale media-aandacht inclusief vele uren zendtijd.

Er bestaat ook een ander soort popfestivals, die zich tussen Pinksteren en Maria Hemelvaart in Nederland en België manifesteren. Liefst 45 in getal, presenteren ze muziek uit alle windstreken. Vreemd genoeg hoor en zie je ze nauwelijks in de media terug. Toch trekken deze wereldfestivals zo’n twee miljoen bezoekers en draaien ze al jaren mee.

Zo viert Dunya zijn 30ste verjaardag, de Antilliaanse Feesten en Amsterdam Roots een zilveren jubileum, Mundial zijn vierde lustrum en beleeft de Music Meeting dit weekeinde haar 23ste editie.

Deze Nijmeegse muziek 3-daagse was wegbereider en smaakmaker van vele trends die jaren later zouden doorbreken.

Directeur Wim Westerveld: ,,Wij zijn het enige festival dat zich in de volle breedte op alle muziek richt. Op traditioneel, folk, pop en world maar ook op jazz en geïmproviseerde muziek. Al 23 jaar gaat het ons om een ’music meeting’, om een ontmoeting tussen muzikanten onderling en een uitwisseling tussen podium en publiek.”

In plaats van lukraak te programmeren, kiezen steeds meer wereldmuziekfestivals voor een thematische aanpak. Westerveld: ,,Wij doen dat al vanouds. Via compositie-opdrachten en speciale projecten. Met Gnawa Crossroads brengen we een kruisbestuiving tussen Marokkaanse gnawa- en Afro-Caribische musici. Maar ook laten we tachtig jonge amateurs optreden, die workshops deden met grootheden als drummer Billy Cobham en saxofonist Tony Lakatos.”

De huidige Balkan Beat rage, die al jaren geleden door Westerveld werd opgepikt en nu op bijna alle festivals terugkeert, krijgt in Nijmegen een sublieme bekroning: „We brengen de Roemeense virtuozen van Fanfare Ciocarlia in samenwerking met de top uit de Oost- en Zuid-Europese zigeunertraditie.”

,,Maar we doen ook dance”, voegt hij er aan toe: ,,Een clubnight met afrobeat van Antibalas en de hipste deejays uit Brazilië.”

26+28/5: Music Meeting (Nijmegen) www.musicmeeting.nl;

27/5: Dunyafestival (Rotterdam) www.dunya.nl;

28/5: International Gipsy Festval (Tilburg www.gipsyfestival.nl

15/6: Kaapverdisch Gala (Rotterdam) www.dedoelen.nl;

16+17/6: Mundial (Tilburg)www.festivalmundial.nl;

16-24/6: Amsterdam Rootswww.amsterdamroots.nl

30/6-1/7: Afrika Festival (Hertme) www.openluchttheaterhertme.nl

1 juli/ 5 aug: Kwakoe (Amsterdam)www.kwakoe.nl;

26-28/7: Zomercarnaval (Rotterdam) www.zomerfestival.nl;

26-29/7: Sfinks (Boechout) www.sfinks.be

3-5/8: Folkfestival Dranouter (Dranouter) www.folkdranouter.be;

10-11/8: Antilliaanse Feesten (Hoogstraaten) www.antilliaansefeesten.be

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden