Muurschildering

Muurschildering op Tilburgs recyclebedrijf is wereldkampioen streetart

null Beeld Studio Giftig
Beeld Studio Giftig
Trouw

Een vrouw in vliegende vaart, in haar hand een blauwe bal. Haar gewaad wappert losjes om haar lichaam. Wie goed kijkt, ziet dat haar kleding bestaat uit dozen en plastic zakken. Haar boodschap: afval hoeft niet altijd afval te zijn.

De muurschildering Trashure op de muur van een recyclebedrijf in Tilburg werd woensdag verkozen tot de mooiste streetart ter wereld. Het kunstwerk staat symbool voor een circulair systeem, waarin we ons afval toch nuttig kunnen gebruiken, zegt Kaspar van Leek van Studio Giftig. Samen met Niels van Swaemen maakte hij het 15 bij 40 meter grote kunstwerk op de muur van het industrieel recyclebedrijf.

We kregen helemaal de vrije hand, zegt Van Leek. “Eerst brachten we verschillende afvalmaterialen uit het bedrijf naar onze studio om mee te experimenteren. Gelukkig zaten er geen aardappelschillen tussen.”

Toen het ontwerp klaar was, duurde het ongeveer vijf weken om het op de muur te zetten. “We waren eind oktober klaar, net op tijd voor het weer echt slecht werd.”

Hun muurschildering werd uit honderd nominaties tot beste van de wereld uitgeroepen op de site Street Art Cities, het platform dat wereldwijd streetart in kaart brengt. “We zijn heel blij met deze erkenning. Anders dan bij kunst in een museum, word je met straatkunst ongevraagd geconfronteerd. Daarom vinden wij dat streetart iets moet toevoegen aan het straatbeeld.”

Lees ook:

Zo creatief moet je zijn, als de straat je canvas is: ‘Het kunstwerk gaat leven als bewoners hun raam open doen’

Bijna werd het kunstwerk Diversity in bureaucracy verschalkt door een papieren tijger. Maar street artist Judith de Leeuw zette door en nu dansen haar Surinaamse ballerina’s voor altijd boven het Leidseplein.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden