Recensie

Musical 'All Stars': pils, zwabberende piemels en veel speelplezier

null Beeld

Musical
All Stars
More Theater Producties
★★★☆☆

Bianca Bartels

Kun je van een voorstelling over voetballende jongens verwachten dat er geen seksistische en homofobe grappen worden gemaakt? Niet echt. In de musical ‘All Stars’, over een team vol voetbalkneuzen die vrienden door dik en dun zijn, wemelt het er dan ook van. Grappen van het kaliber: volgens mijn horloge heb jij geen slipje aan – o nee, hij loopt een uur voor. Vaak op de rand van smakeloosheid, en soms er overheen.

De musical vertelt grofweg het verhaal van de gelijknamige film uit 1997. Jongens onder elkaar hebben schijt aan hun vriendinnen thuis omdat de zondagwedstrijd het hoogtepunt van de week is, omdat hun voetbalvriendschap boven alles gaat en omdat vrouwen niets van voetbal begrijpen.

Maar in 2018 vegen de Nederlandse voetbalvrouwen meer tegenstanders van de kaart dan de mannen en groeit het meidenvoetbal enorm, dus met het oude filmverhaal kunnen de makers niet wegkomen. Toch zien we vooral scènes vol platte mannenhumor, pils, stoerdoenerij en zwabberende piemels.

Roze glittershirt

Er zijn ook momenten die iets subtieler zijn, vooral tijdens een paar liedjes van Thomas Acda en David Middelhof, zoals wanneer de verlamde coach spreek-zingt dat hij buitenspel staat omdat hij niet meer mee kan doen. Ook als Hero (Jim Bakkum) het liefdesliedje ‘Toen ik je zag’ zingt waarmee Antonie Kamerling destijds harten brak, wordt het verhaal iets gevoeliger. Bram (Alex Hendrickx) toont ook zijn kwetsbaarheid wanneer hij zingt over zijn geheime geaardheid.

Maar lang blijft de voorstelling niet bij breekbaarheden stilstaan. Daar is het te veel een feestje voor. Het is mooi dat de andere jongens min of meer gepikeerd zijn dat Bram niet op hén viel, dat haalt de anti-homo-vibe er wat af. Maar als Bram in een roze glittershirt met de meiden moet meevoetballen worden de cliché’s weer vet benadrukt.

De vrouwen krijgen inderdaad, en terecht, een iets stevigere rol dan in de film en tv-serie. Ze blazen soms pittig van zich af, vooral Sarah Janneh (Anja) met haar stormachtige soulstem. Daarnaast valt vooral singer-songwriter Lucas Hamming op door zijn extreem natuurlijke spel – hij ís gewoon de slome, werkloze, goedaardige Johnny.

Of je van de stijl houdt, is een smaakkwestie, maar het is superknap dat van het doorgaans vrouwelijke genre musical een echt mannending is gemaakt. Het is energiek, met stevige voetbal-achtige dans en het speelplezier spat van het podium af. Je kunt bijna niet anders dan vrolijk opgehitst de zaal uit komen.

All Stars speelt tot en met 23 maart, allstarsdemusical.nl.

Elke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten, u leest ze hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden