Ik heb een droom

Museumdirecteur Charlotte Rixten: Er is een verschil in hoe ik overdag ben en wat ik ’s nachts ervaar

Charlotte RixtenBeeld Jörgen Caris

Charlotte Rixten (25) leidt sinds begin dit jaar Villa Mondriaan in Winterswijk, en is Nederlands jongste museumdirecteur. Ze wil zich sterk maken voor online exposities.

“Het is gek: toen ik voor dit interview nadacht over mijn dromen realiseerde ik me dat er echt een verschil is in hoe ik overdag ben en wat ik ’s nachts ervaar. 

In het dagelijks leven bekijk ik alles altijd van de positieve kant, ik ben nooit bezig met een worstcasescenario, maar mijn dromen gaan daar vaak wel over. Alsof ik toch onbewust een checklist maak van alles wat mis kan gaan. Het gevoel waarmee ik ’s morgens wakker word blijkt vaak een voorbode van hoe de dag gaat verlopen. Het maakt wel uit hoe mijn slaap is. Soms ben ik ’s nachts behoorlijk benauwd en dat werkt in mijn dromen door: dan zit ik letterlijk vast in situaties. Alles kost moeite. Als ik bijvoorbeeld iets moet optillen is het loodzwaar en krijg ik het niet van de grond.

Er zijn ook dromen waarin ik afspraken vergeet, of ik heb het raam van dit museum, het vroegere woonhuis van Mondriaan, open laten staan zodat vogels naar binnen zijn gevlogen en alle werken op zaal zijn verregend. Dit laatste heeft te maken met een grote taak die ik sinds kort heb: nu ik directeur van Villa Mondriaan ben geworden heb ik zorg voor het beheer van dit gebouw. Ik vind het heel leuk, die verantwoordelijkheid, en ook de vrijheid die ik heb om mijn eigen tentoonstellingen te maken, maar je moet wel meteen alle ballen omhoog houden. Ik voel me nog een beetje de nieuwe machinist die op een rijdende trein is gesprongen.

Mooi statement

Ik ben ambitieus, leun niet graag achterover, maar dat ik op mijn 25ste al directeur zou zijn had ik niet gedacht. Het is een mooi statement: veel mensen van mijn leeftijd worden afgewezen voor een functie wegens gebrek aan ervaring, maar je moet iemand juist de kans geven om te groeien en kijk dan eens wat er gebeurt.

Zo heb ik tijdens mijn studie veel ervaring opgedaan als vrijwilliger bij de afdeling humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis. Al gauw kon ik coördinator worden van Noord-Nederland en zat ik bij het landelijk overleg. Leerzaam was ook de periode als junior-directeur van het museum, waar ik me bezighield met de dagelijkse leiding.

Het besluit om nu weer terug te komen was gauw genomen. Ik werkte in een Schots museum en had het er naar mijn zin, wilde promotieonderzoek doen in Edinburgh, maar toen ik werd gevraagd te solliciteren op deze baan dacht ik direct: ja, ga ik doen.

Het is geweldig hier terug te zijn. Het coulissen-landschap van de Achterhoek is zo mooi. Vooral als de zon zo laag staat. Opeens snap ik de schilders veel beter: hoe ze dat Hollandse licht proberen te vangen. Als ik dat zie voel ik: ik ben weer thuis.”

Te zien vanaf 8 maart: ‘Face off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars’.

Interviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden