Geheime boodschap

Museum ontdekt geheim achter boodschap op De Schreeuw van Munch

De schreeuw van de Noorse schilder Edvard Munch drukt het geestelijke leed en de emotionele kwelling uit die de schilder tijdens bepaalde perioden in zijn leven heeft gevoeld. Beeld Munchmuseum Oslo
De schreeuw van de Noorse schilder Edvard Munch drukt het geestelijke leed en de emotionele kwelling uit die de schilder tijdens bepaalde perioden in zijn leven heeft gevoeld.Beeld Munchmuseum Oslo
Redactie Trouw

Een Noors museum heeft achterhaald wie een boodschap heeft achtergelaten op het beroemde schilderij De Schreeuw uit 1893. Daar staat in het Noors “Kan alleen zijn geschilderd door een gek” op geschreven. Experts zeggen nu dat schilder Edvard Munch zelf achter die inscriptie zit.

De boodschap is al meer dan een eeuw oud. De eerste bekende verwijzing naar de tekst stamt uit 1904, meldt het Nationaal Museum in Oslo. Een Deense kunstcriticus meende destijds dat een bezoeker het bericht had achtergelaten op het werk van Munch.

“Het is makkelijk om je voor te stellen dat een verontwaardigde toeschouwer, die De Schreeuw bekeek, een potlood pakt om zijn mening duidelijk te maken over zowel het kunstwerk als de maker”, schrijft het museum in een verklaring. “Maar dat was niet het geval.”

De tekst staat op de linkerbovenhoek van het doek. Het is nog net met het blote oog te zien. Experts ontdekten de identiteit van de schrijver van die boodschap na onderzoek met een infraroodcamera. Ze stelden vervolgens vast dat er geen twijfel over mogelijk is dat het gaat om het handschrift van de kunstschilder.

Munch maakte uiteindelijk meerdere versies van De Schreeuw. De inscriptie staat op het origineel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden