Geefcampagne

Museum De Hermitage vraagt donateurs massaal te schenken. ‘Dit is overmacht’

Museum De Hermitage Amsterdam vraagt het publiek om financiële steun tijdens de wervingscampagne Houd de Hermitage open.  Beeld ANP
Museum De Hermitage Amsterdam vraagt het publiek om financiële steun tijdens de wervingscampagne Houd de Hermitage open.Beeld ANP

Na een jaar van lockdowns is de Amsterdamse Hermitage bijna door de reserves heen. Het museum begon daarom dinsdag een ‘geefcampagne’. In een maand moet er een miljoen binnen zijn.

Ally Smid

Het had een trieste aanleiding, maar het werd een vrolijke aangelegenheid rond de hoofdingang van de Hermitage aan de Amsterdamse Amstel. Dinsdagmiddag om precies vijf voor twaalf begon daar onder minutenlang luid klokgelui, getoeter en geratel van sympathisanten de inzamelactie ‘Houd de Hermitage open’. Tussen twee sneeuwbuien door was het net even droog en scheen de zon.

Museumdirecteur Annabelle Birnie hield haar toespraak, stelde op de trap boven de ingang een alarm in werking en achter de museumramen werd de tekst zichtbaar: Houd Ons Open. Zes rondvaartboten van Stromma, een van de grootste rederijen van de stad die vaak museumbezoekers afzetten aan de steiger, toeterden vanaf het water mee.

Directeur Birnie zei na afloop bijna ontroerd te zijn. “Met dit lawaai kreeg ik het idee: de urgentie komt over. We zijn als particulier museum een van de tien grootste musea van Nederland. De coronasteun gaat aan ons voorbij, want die gaat naar gesubsidieerde instellingen. Dus we hebben nu geld nodig om overeind te blijven. Ons streefbedrag is 1 miljoen euro. Verder gaan we voor het eerst subsidie aanvragen bij het ministerie voor cultuur. We konden het zestien jaar lang doen op eigen kracht, door inkomsten van bezoekers en partners van het museum, maar nu niet meer.”

Annabelle Birnie in actie voor de Hermitage. Beeld ANP
Annabelle Birnie in actie voor de Hermitage.Beeld ANP

Zo probeert de Hermitage zijn programmering te waarborgen. Ook de Hermitage voor kinderen ligt stil, per jaar ontvangt het museum tussen de zeven- en tienduizend kinderen voor gratis kunstlessen. Aan de inzamelactie zijn zo’n dertig sympathisanten/ambassadeurs verbonden, zoals Thera Coppens, Loek Hermans, John Leerdam, Jan Taminiau, Erica Terpstra en ere-ambassadeurs onder wie Hermitage-oprichter Ernst Veen. Zij gaan hun netwerk aanschrijven en hopen zo het streefbedrag in een maand bij elkaar te halen.

‘Ik reken op vrienden van het museum’

Veen: “Dit is overmacht. Zestien jaar lukte het met een sluitende begroting. Het museum heeft al mensen moeten ontslaan. Nu met een kleiner team stellen ze twee exposities per jaar samen. Ik reken erop dat vrienden van het museum na dit onvermijdelijke verzoek gul zullen geven.”

Theatermaker en oud-Kamerlid John Leerdam vertelt op de stoep voor de Hermitage zich ‘met alle liefde’ te gaan inzetten voor het museum. Zelf is hij als samenwerkingspartner verbonden aan de Nieuwe Kerk, gelieerd aan de Hermitage. Altijd als hij gasten heeft uit Suriname, de Verenigde Staten of Curaçao nodigt hij ze uit mee te gaan naar exposities in de Hermitage. “Je moet weten, dit museum was in 2009 zo’n aanwinst voor Amsterdam, Nederland en het hele koninkrijk. Ik heb hier ook mijn 55ste verjaardag gevierd, vijf jaar geleden. Als ambassadeur ga ik de komende tijd mijn hele netwerk af. Het geld moet er komen.”

Juni

In juni verwacht de Hermitage weer open te zijn. Eind vorig jaar kon de expositie Romanovs in de ban van de ridders, met bruiklenen uit onder andere Sint-Petersburg, nog net worden geopend. Maar het museum moest vrijwel meteen alweer dicht.

Lees ook:
Wapengekletter, devotie en een vleugje middeleeuwse erotiek

De Russische tsaren speelden graag riddertje, maar dan wel in historische harnassen. Hun prachtige collectie van middeleeuwse wapens en kunst is nu te zien in de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Amsterdamse Hermitage.

Wat als je museumdirecteur wordt in coronatijd? Deze vier vrouwen overkwam het. ‘We willen heel graag open’

Deze vier vrouwen werden in het coronajaar directeur van een kunstmuseum dat meer gesloten was dan open. Op slag waren ze crisismanager. Ze vertellen over lege zalen, onverwachte geldproblemen, ingewikkelde steunmaatregelen én de enorme creativiteit van hun medewerkers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden