Tegenvaller

Museum Boijmans van Beuningen ruim twee jaar langer dicht vanwege tevens duurdere renovatie

Het nieuwe Boijmans Beeld Mecanoo architecten
Het nieuwe BoijmansBeeld Mecanoo architecten
ANP

De renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam vergt veel meer tijd dan eerder ingeschat.

Het museum sluit de deuren niet tot februari 2026 maar tot november 2028, heeft de gemeente Rotterdam bekendgemaakt. Ook valt de aanpak van het gebouw waarschijnlijk veel duurder uit. Het renovatie- en nieuwbouwplan moet rond de 259 miljoen kosten, terwijl eind vorig jaar nog van 223,5 miljoen euro werd uitgegaan.

Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor meer te doen dan alleen het pand te renoveren, zoals eerder de bedoeling was. Zo worden er een nieuwe entree, een ontsluiting via de Westzeedijk en de ontwikkeling van een parkpaviljoen met een nieuwe zaal voor hedendaagse kunst en een restaurant toegevoegd. Om deze ‘ambitieuze renovatie’ te realiseren is volgens de gemeente 75 miljoen euro extra nodig, geld dat Rotterdam niet heeft.

De gemeente, die eigenaar is van het pand, is bereid 170,9 miljoen euro op tafel te leggen, derden dragen nog eens 13 miljoen bij voor de plannen. Er zou zicht zijn op de mogelijkheid dat de Welgelegengroep de herontwikkeling van de villa’s aan de Westersingel en een parkpaviljoen op zich wil nemen en daarin circa 40 miljoen euro zou willen investeren. Er blijft dan nog een bedrag over van 35 miljoen euro. De gemeente hoopt dat het museum dat gat via fondsenwerving dicht.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “Feit is dat we de ambitieuze renovatie niet kunnen realiseren met de huidige middelen. Feit is ook dat er een geweldig structuurontwerp voorligt dat we of nu, of nooit voor de stad kunnen verwezenlijken. Als we terug zouden vallen op het basisscenario van renovatie betekent dat voor het museum en de omgeving stilstand. En stilstand is achteruitgang. Het structuurontwerp zorgt dat de logistiek straks voldoet aan de eisen van nu en de toekomst, dat is essentieel voor het museum.”

Rotterdam wil ook het museum beter verbinden met het Museumpark en dat een flinke upgrade geven. Hoeveel kosten daarmee zijn gemoeid, is nog onduidelijk. Daar wordt onderzoek naar gedaan en dat vergt volgens de gemeente ongeveer zes maanden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden