Musea vrezen voor hun voortbestaan

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Zeventien musea vrezen dat ze moeten sluiten als gevolg van de bezuinigingen. Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Museumvereniging. Van de 445 aangesloten musea vulden er 221 de vragenlijst in. Welke musea geen uitweg meer zien, wordt niet bekend gemaakt.

Van onze redactie cultuur & media

Directeur Siebe Weide van de museumvereniging: "We wilden dat de musea zich vrijelijk konden uitspreken over hun financiële positie." Maar het gaat volgens hem vooral om gemeentelijke musea.

In zijn nieuwjaarsrede, gisteren in Delft, verklaarde Weide dat de rek er bij veel musea nu echt uit is. Tweederde van de musea heeft te maken met bezuinigingen, vooral van gemeenten en provincies. Een kwart van de musea raakt meer dan vijftien procent van de financiering kwijt.

De directeur vindt het een verontrustend signaal dat musea vooral met structurele maatregelen reageren op de bezuinigingen. "Ze schrappen niet een paar tentoonstellingen, maar gaan medewerkers ontslaan." Provincies en gemeenten moeten zich realiseren, aldus Weide, dat musea daarmee aan kwaliteit en potentie zullen inboeten.

En dat terwijl de musea de laatste jaren steeds meer bezoekers trekken. Vorig jaar werd weer een record geboekt. De ruim vierhonderd musea waar de Museumkaart geldig is, kregen in 2011 zeker achttien miljoen bezoekers. In 2010 waren dat er nog 16,9 miljoen.

"Het is een groeimarkt waar ook gemeenten en provincies op allerlei manieren van profiteren. Met structurele bezuinigingen kan die positieve ontwikkeling worden aangetast."

Vijf maanden geleden opende de Museumvereniging een meldpunt bezuinigingen. Tot nu toe meldden zich daar zo'n vijftig musea met financiële problemen. Het zijn vooral kleinere musea, van het Natuurmuseum Dokkum, het Stadsmuseum Harderwijk, Breda's Museum en het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek tot Muzee in Scheveningen en het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.

Een groot museum dat zich heeft gemeld is het Tropenmuseum in Amsterdam dat met ingang van 2013 geen geld meer krijgt van Buitenlandse Zaken. Ook Paleis Het Loo in Apeldoorn verwacht zwaar weer. Het moet één miljoen euro bezuinigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden