Musea vinden de weg naar privaat geld

© Maarten Hartman Beeld
© Maarten Hartman

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van cultuur heeft gelijk. Dat moeten in ieder geval de musea Meermanno en Boerhaave toegeven. Er is veel meer privaat geld te vinden dan ze dachten.

En een prettige bijkomstigheid van het gevecht om de centen is dat beide musea nu bekender zijn dan ooit. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor 2013 en verder, moeten beide musea in een half jaar tijd enkele tonnen bijverdienen, bepaalde Zijlstra. Dat lukt wonderwel.

Annelore Scholten van het Boerhaave museum in Leiden werkt met al haar collega's op een 'absurd hoog tempo'. Iedereen moet zijn handen uit de mouwen steken. Geen medewerker meer die nog kan zeggen dat al die commerciële poespas niet aan hem of haar is besteed.

Het steekt haar dat de uitkomst van al dat werk kan zijn dat die vermaledijde Halbe Zijlstra zal zeggen dat ze best zonder subsidie kan. "Maar speel je die wedstrijd dan niet?" Natuurlijk wel.
Scholten: "We waren ook te onzichtbaar. Te veel gericht op tentoonstellingen. Dit gevecht zet ons enorm op de kaart", zegt ze eerlijk. Met dank aan Halbe Zijlstra.

Directeur Maartje de Haan van museum Meermanno in Den Haag zat in hetzelfde schuitje. De nieuwe normen op grond waarvan ze subsidie kon aanvragen waren zo hoog, dat ze dacht dat het afgelopen was. Zes maanden was er om 385.000 euro extra te verdienen.

Maar het lukt, zowaar. Er zijn sponsors aangetrokken, vrienden van het museum adopteren boeken en het museumcafé is een ware hit. "Met het risico dat Zijlstra zal zeggen: zie je wel, het kan wel. Dat is naar. Maar ik zet me eroverheen", zegt De Haan.

Fusie strip- en boekmuseum

Vandaag maken het Gronings Stripmuseum en museum Meermanno bekend dat ze willen fuseren. Het Stripmuseum, dat geen subsidie ontvangt, moet per 2014 verhuizen. Dan maakt Meermanno zijn kantorenverdieping vrij om het in Den Haag te huisvesten. "Daarmee ontstaat één museum voor het boek en het beeldverhaal", zegt Meermanno-directeur Maartje de Haan. Een naam voor het fusiemuseum is er nog niet.

> Lees meer hierover vandaag in de Verdieping in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden