Review

Mopperende leraar blijft onverklaard

Leraren zijn beduidend meer gaan verdienen, hebben lange vakanties, vinden hun werk leuk genoeg om niet uit het onderwijs weg te willen, en zijn niet vaker ziek dan werkers in de zorg. En die gekelderde status van het beroep? Dat is een sprookje: dorpsnotabelen zijn ze nooit geweest.

Esther Hageman

'Feiten en mythen over leraren' is de ondertitel van een boekje dat freelance onderwijsjournalist Robert Sikkes schreef in opdracht van het ministerie van onderwijs. Dat wilde de wervingscampagne van het moment ('Leraar, elke dag anders') vergezeld laten gaan van een boekje met zo veel mogelijk feiten over het beroep. Niet dat die onbekend zijn, want de betere kranten berichten trouw over verzuimcijfers, werkdruk of salarissen. Maar herhaling kan nooit kwaad, moeten ze bij OCW hebben gedacht.

In de 64 pagina's die 'Het sprookje van de statusdaling' telt serveert Sikkes die feiten opnieuw uit, het betoog driemaal onderbrekend voor korte interviews met echte leraren. Dat zijn -het zal geen toeval zijn- alle drie figuren met lol in hun werk.

Zulke leraren bestaan -gelukkig. Maar wat ook bestaat, en wat ondanks de betere startsalarissen altijd is blijven bestaan, is de school waar een hardnekkige stemming van wrokkige miskendheid hangt: dat de status van het leraarsberoep zo gekelderd is, de salarissen zo laag zijn, de overheid solt met het onderwijs. Dat is wel niet feitelijk juist, maar als conversation piece doet het nog dienst.

Waarom houden zulke sprookjes stand? Waarom mokken en mopperen leraren door dat ze zo miskend worden, ook al wringt dat met de feiten? Interessante vraag. Maar met de beantwoording komt Sikkes niet zo ver. Hij signaleert het feit, maar wijst eigenlijk alleen op de rol van 'de media'. Maar zo machtig zijn 'de media' nu ook weer niet, dat ze ieders denken bepalen.

Als OCW werkelijk wil weten waarom een sector tot chronisch mopperen vervalt, is het een volgende keer misschien beter een team therapeuten in te zetten. Als oplossing wijst Sikkes, niet als eerste, op betere faciliteiten. Dat kon weleens waar wezen: een school met riante werkruimtes voor het personeel kon weleens meer trekken dan een groter bedrag op de giro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden