BoekrecensieIndra - Een wajangleven

Mooie biografie over een vergeten ‘crossculturele makelaar’

Lizzy van Leeuwen volgde het leven van Indra Kamadjojo op de voet. Het leverde een indringende biografie op.

‘Ik had een kop die kon voor alles doorgaan uiteindelijk’, zei hij zelf, maar zijn laatste rollen waren toch vooral die van de ‘eeuwige oosterling’. Leetje Broekveldt werd hij genoemd in de eerste helft van zijn leven, in de tweede stond hij wijd en zijd bekend als Indra Kamadjojo. 

Deze in 1906 in Nederlands-Indië geboren zoon van een Indische moeder en een uit Nederland afkomstige hoge bestuursambtenaar staat centraal in de boeiende biografie Indra - Een wajangleven van cultureel antropoloog en publicist Lizzy van Leeuwen. Een veelzijdig man, die rechten studeerde in Leiden, maar daarna een heel andere weg opging. Eerst als danser, later, nadat bij hem reuma was geconstateerd, zou hij zich op een succesvolle radio- en televisiecarrière storten. De kindertelevisieserie ‘Kantjil, het dwerghertje‘ (uit 1957) maakte hem in Nederland mateloos populair.

Lizzy van Leeuwen

Van Leeuwen volgt zijn leven en carrière op de voet, en besteedt ook uitgebreid aandacht aan de wijze waarop hij, soms zeer pragmatisch, een weg probeerde te vinden tussen de verschillende kanten van zijn achtergrond: Indisch, Indonesisch en Nederlands. Van Leeuwen, die eerder onder meer Ons Indisch Erfgoed schreef, constateert dat de in 1992 overleden Indra ‘als crossculturele makelaar’ amper een rol heeft gekregen in de vaderlandse cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw, ondanks zijn veelzijdige bijdrage. Haar boek voorziet in een omissie.

Lizzy van Leeuwen
Indra - Een wajangleven - Biografie van Leo Broekveldt 1906-1992
Atlas Contact
352 blz. € 29,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden