TaalPeter-Arno Coppen

Moet je van aardrijkskundeleraren verwachten dat zij de regels voor spelling bijhouden?

null Beeld

Naar aanleiding van de afle­veringen van deze rubriek over de regulering van correct taalgebruik schreef een leraar aardrijkskunde mij dat hij ooit had gemerkt dat sommige leerlingen op de basisschool niet hadden geleerd dat je plaats- en landnamen met een hoofdletter moet schrijven. Hij zei dat dit wel moest, maar dat had nauwelijks effect. Toen hij bij de volgende overhoring punten ging aftrekken voor foute spelling, leverde dat eerst boze gezichten op, maar de volgende keer deed ­iedereen het goed.

De anekdote schetst de problematiek van het toetsen van taalgebruik in een notendop: je moet het eigenlijk overal toepassen, anders werkt het niet. Ik weet bijna zeker dat niet alle aardrijkskundeleraren spelfouten aanstrepen. Misschien nog wel in eigen vaktermen, maar zeker niet over de volle breedte. Moet je van aardrijkskundeleraren verwachten dat zij de regels voor spelling en grammatica bijhouden?

In feite zal dit ook de achterliggende oorzaak zijn van het besluit van de universiteit van Hull, die aankondigde geen taalfouten meer te zullen aanstrepen (tenzij dit bij de leerdoelen van het vak hoorde). De universiteit verdedigde dit dan wel door te stellen dat taalfoutencorrectie elitair was en anderstaligen zou uitsluiten, maar het kan niet anders dan dat het probleem van de toetsbaarheid een belangrijke rol heeft gespeeld.

Universiteiten hanteren hoge taalvaardigheidseisen voor toelating. De universiteit van Hull doet dat ook. In Nederland vertrouwen universiteiten op de taalvaardigheid die bij het vwo-niveau hoort. Die wil je dan niet in elk vak telkens weer opnieuw moeten toetsen. Maar je wil natuurlijk wel dat studenten helder en verzorgd schrijven. Dit leidt tot een praktijk waarbij onheldere of onverzorgde formulering wel afgestraft wordt, maar het zal per vak verschillen wat daaronder verstaan wordt.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden