Moeilijke puzzels

Het intro-filmpje van het cd-rom-spel Reah ontrolt zich als een variant op de science-fiction-film 'Stargate'. Op de gekoloniseerde planeet Reah hebben wetenschappers een object gevonden dat een tijdpoort blijkt te zijn naar een zusterplaneet in een andere dimensie. De speler van het spel mag zich journalist(e) noemen, want wie anders zou het risico nemen of de nieuwsgierigheid hebben om over te hoppen, net voordat de poort onstabiel raakt en een retourtje tot de onmogelijkheden behoort? Wat volgt is een tocht door een wonderlijke wereld met Gaudí-achtige gebouwen en vele puzzels waarmee alsnog een uitweg uit die vreemde dimensie moet worden gezocht.

Aanvankelijk oogt Reah als een veelbelovende kruising tussen de 'klassieker' Myst, opvolger Riven en het even fraaie Lighthouse, Timelapse of Atlantis: goed verzorgde grafische vormgeving, geheimzinnige sfeer, intrigerende virtuele speurtocht. Maar verderop in het Poolse spel blijkt dat het hier om niet meer dan een geavanceerde kloon van The 7th Guest gaat. Hier en daar waren wat bijeengeraapte geestverschijningen en 'archetypes' rond (de koopman, de bedelaar, etc.) die allemaal het spel meespelen door middel van dialogen met de speler, en er zijn hetzelfde soort breinbrekers zonder welke de virtuele speurtocht geen voortgang kan vinden; fraai vormgegeven puzzels waarbij veelal gegoocheld moet worden met cijfers, letters of tekens. Niets nieuws onder die vreemde zon.

Nogal hinderlijk is dat de puzzels dikwijls dermate vergezocht zijn, dat zelfs Einstein er geen touw aan vast zou kunnen knopen en je als leek met minder geestvermogens dus al vrij snel in het spel muurvast komt te zitten. Het is een vaak gehoorde klacht bij dit type adventure games. Vroeger mocht dit nog wel eens tot nutteloze uren overwerk, stress en - uiteindelijk - gedwongen afkicken leiden, maar sinds enige tijd biedt Internet razendsnel uitkomst. Voor vrijwel elke game is daar met behulp van een der zoekmachines een zogeheten complete walkthrough te vinden die nota bene (gratis) uitprintbaar is. Zo valt er toch nog veel te genieten van de vormgeving van Reah en blijft er zelfs tijd over voor een gewoon potje schaken of cryptogram.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden