Kopjes van serVies. In tien jaar ademt een Rotterdammer ongeveer een hele gram fijnstof in. Daar wordt één kopje of bord mee geglazuurd, net als met de hoeveelheden die je in 25, 45, 65 of 85 jaar binnenkrijgt.

NieuwsVies servies

Modestudenten schrapen roetstofdeeltjes voor een fijnstofservies

Kopjes van serVies. In tien jaar ademt een Rotterdammer ongeveer een hele gram fijnstof in. Daar wordt één kopje of bord mee geglazuurd, net als met de hoeveelheden die je in 25, 45, 65 of 85 jaar binnenkrijgt.Beeld Roel van Tour

De 450 eerstejaarsstudenten van het Amsterdam Fashion Instituut staat vanaf 4 september een bijzondere introductieweek te wachten. Tussen de boeken in hun introductiepakket zullen ze ook een mondkapje vinden, handschoenen en een kaart van de stad. Daarop staan niet de leukste kroegen aangegeven, maar plekken die zwart zijn door roetaanslag, zoals de IJ- en Piet Heintunnel. Daar zullen ze roetdeeltjes van richels en muren moeten gaan schrapen.

Geen gebruikelijke manier om kennis te maken met de stad, beaamt Jan Piscaer, docent duurzaamheid aan de modeopleiding en coördinator van de expeditie ‘roet oogsten’. Het idee kwam van de Bewonersgroep Valkenburgerstraat, die zich al langer met de Hogeschool van Amsterdam inzet voor de leefbaarheid van de buurt. Bewoners zullen de studenten ook helpen met het verzamelen van roet. Door studenten te laten nadenken over de lucht die ze inademen, worden ze gestimuleerd om als ontwerper bij te dragen aan een duurzamere mode-industrie, verwacht Piscaer.

De roetoogst krijgt ook een bestemming. Het kunstenaarsduo Annemarie Piscaer (geen familie) en Iris de Kievith zal de roetdeeltjes verwerken in glazuur voor een Amsterdams ‘fijnstof servies’. Eerder kleurden ze al met Rotterdams fijnstof borden en bekers in vijf tinten, oplopend van licht naar donker. De kleuren geven de hoeveelheden fijnstof weer die worden ingeademd in 10, 25, 45, 65 of 85 jaar. Door een vieze, ongezonde stof om te zetten in iets moois waarvan je zelfs kunt eten, willen de kunstenaars de luchtvervuiling voor iedereen zichtbaar maken. Later dit jaar zal op het fijnstofservies een ‘roetontbijt’ worden geserveerd aan het gemeentebestuur van Amsterdam.

Lees ook:

Het succes van de Chinese aanpak van fijnstof

De smog in Chinese steden werd in 2013 zo adembenemend, dat de overheid wel moest ingrijpen met draconische middelen: minder steenkool, minder auto’s, minder fijnstof. Dat werkt.

Gourmetten, bakken en kaarsen doven: pas op met fijnstof in huis

In één op de tien Nederlandse huizen is de luchtkwaliteit onvoldoende, blijkt uit onderzoek van het Longfonds. Koken, bakken en kaarsen blijken de grootste boosdoeners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden