Moderne vaders

De schorsing van twee Aldi-medewerkers in Best, een verboden solidariteitsstaking, een dreigende consumentenboycot: bij Aldi broeit er wat, dachten ze bij HP/De Tijd en de verslaggever trok eropuit, vermoedelijk met het doel schrijnende verhalen over de Duitse discounter boven water te krijgen. Maar het verwachte schandaal blijft in het omslagverhaal van deze week achterwege.

Wat de lezer krijgt voorgeschoteld, is een mooi artikel over de geschiedenis, de bedrijfscultuur en het succes van de Duitse discounter. Werknemers of oud-werknemers klappen erin niet uit de school. Ook overigens is de bedrijfscultuur zeer gesloten. Aldi heeft bewust geen woordvoerders (die kosten alleen maar geld) en zo kunnen verhalen over persbreidel en over wurgcontracten van het personeel, onweersproken gedijen, meent de verslaggever. Aldi is volgens hem helemaal geen asociaal bedrijf. De verhalen daarover zijn broodjes aap. En dat er een hiërarchische bedrijfscultuur heerst (managers heten er 'leiders') ...tsja, dat weet je als je bij een Duits bedrijf gaat werken. Solliciteer bij de concurrent, geeft HP/de Tijd ontevreden werknemers als advies mee.

Of zo'n sollicitatie verstandig is, valt te bezien. Aldi en nog wat andere prijsvechters doen het goed in deze tijden van economische malaise, schrijft Elsevier. Duurdere supermarkten met meer service als Konmar en Albert Heijn hebben het nakijken.

Het omslagartikel van Elsevier behandelt de strijd tegen het terrorisme door de Nederlandse regering. De aanpak is veel te slap, meent het blad. Aan de ene kant erkent minister Donner van justitie dat de veiligheid ernstig wordt bedreigd, maar aan de andere kant worden verdachte organisaties en moskeeën niet krachtig aangepakt om te voorkomen dat ze verder in het isolement raken en radicaliseren. Terroristen zullen zich aan de nuanceringen van Donner weinig gelegemn laten liggen, vreest Elsevier.

Vrij Nederland trok naar huize Krajicek voor een gesprek met de gestopte toptenniser. Hij heeft nog steeds de pest in over het vroegtijdige einde van zijn tenniscarrière als gevolg van blessureleed. ,,Waarin word ik nou ooit nog vierde van de wereld?'', vraagt hij zich af. Hij is bescheiden genoeg om een parallel met Van Basten (ook voortijdig door blessures geveld) van de hand te wijzen: ,,Van Basten is echte wereldtop geweest, de beste spits van de wereld. Daar ga ik me niet mee vergelijken. Ik heb heel goede toernooien gespeeld, maar Van Basten is als sportman groter.''

'Machopapa's', zo typeert Vrij Nederland de moderne vader in afwijking van de hype, waarin moderne vaders worden weggezet als 'knuffelpapa's', wat jes die hun kroost in kindertaal toespreken. ,,Zijn de jonge vaders aan het vertrutten?'', vraagt de verslaggeefster zich af. Zij ging op onderzoek uit en ontdekte dat het toch een slagje anders ligt. Zij vond cijfers waaruit blijkt dat het overgrote deel van de vaders gewoon blijft werken. En zij laat vaders aan het woord die sprekende voorbeelden zijn van mannen die dol zijn op hun kinderen en niets hebben van de kille, afstandelijke jaren-vijftigpappa's, maar ook allerminst van plan zijn hun mooie carrières op te geven. Is dan per saldo in wezen toch alles bij het oude gebleven? Hoeft helemaal niet. Een van de vaders zegt later best huisman te willen zijn, terwijl zijn vrouw dan buitenshuis harder gaat werken. Daar zit misschien de oplossing voor eerlijke verdeling van arbeid en zorg: niet gelijktijdig, maar na elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden