null Beeld

De SerieModern Love

Modern Love is een beetje zoetsappig, maar wel een prachtige serie over de liefde

Charlot Verlouw

Modern Love is misschien een tikkeltje zoetsappig, maar vooral een verfrissende verzameling verhalen over de liefde.

Hij staat al eventjes op Amazon Prime: Modern Love. Een anthologieserie (met in elke aflevering een ander verhaal) over de liefde, die zich afspeelt in New York. De verhalen zijn gebaseerd op de populaire gelijknamige rubriek in The New York Times, waarin lezers een bijzonder, maar waargebeurd liefdesverhaal vertellen. Aan de verhalen in de serie zijn overigens wel wat fictieve elementen toegevoegd.

De poster van de serie doet denken aan de zoveelste romantische komedie. Actrice Anne Hathaway kijkt lachend opzij, haar blik ontmoet die van tegenspeler Gary Carr, die nieuwsgierig haar kant opkijkt. Hun hoofden worden omringd door de andere glimlachende hoofdrolspelers, niets dat erop duidt dat dit iets anders is dan een zoetsappig verhaal over liefde die goed gaat, dan fout, en dan waarschijnlijk wel weer goed.

Filmversie van New York

Toegegeven: de serie ís ook een beetje zoetsappig, het gaat immers om de liefde. En dan speelt het zich ook nog eens af in de de filmversie van New York, waarin elke hoofdrolspeler een gigantisch appartement op een toplocatie heeft, de straten brandschoon zijn en de bloemen allemaal tegelijk in bloei staan. De soundtrack helpt ook niet mee.

Britse en Amerikaanse recensenten mopperen over clichés en personages van bordkarton. Sommigen zijn dat misschien ook, maar de meeste personages leer je echt wel goed genoeg kennen in de afleveringen die slechts dertig minuten duren. Op de echte romcom-klassiekers kun je Modern Love niet betrappen. Een dame van middelbare leeftijd vindt nieuwe liefde, een tweede date mondt uit in een avontuur in het ziekenhuis. Twee mannen adopteren een baby van een vrijgevochten vrouw die liever drinkend en rokend de wereld rondreist dan op een vast honk te moederen, een schrijfster irriteert zich aan het vaderlijke gedrag van de portier van het gebouw waar ze woont tot ze zo’n vaderfiguur wel kan gebruiken.

Met afstand de beste aflevering is die met Anne Hathaway als de bipolaire Lexi. Het ene moment voelt ze zich fantastisch. Haar wereld is een musical, haar haar glanst en in de supermarkt scoort ze een date bij het groentenschap. Dan komt ze thuis en stort ze volledig in: mondhoeken naar beneden, ogen waterig en geen energie om iets anders te doen dan onder de dekens kruipen. De manier waarop Hathaway Lexi neerzet is hartverscheurend. “Zo realistisch dat het pijn doet”, schrijft een kijker op filmwebsite IMDB. Een ander: “De beste weergave van een bipolaire stoornis die ik ooit heb gezien”. Lexi zou een eigen film moeten krijgen.

Dit jaar wordt een tweede seizoen verwacht, met in elke aflevering weer een nieuw verhaal. Aan de castlijst die rondslingert op internet is te zien dat een hoop topacteurs het niet met de mopperende recensenten eens zijn. Dat is maar goed ook, want in elke aflevering van Modern Love zit wel iets wat je uit je eigen (liefdes)leven herkent. Als dat dan cliché heet, prima, maar clichés komen toch zeker ergens vandaan.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden