Mister Motley prikkelt niet alleen jongeren

'In 1962 maakte Yves Klein zijn sprong in de leegte. De foto laat zien hoe Yves een zweefduik nam van het dak van een huis in een straatje in Nice, zijn hoofd geheven en de armen wijd uiteen gespreid.' Een andere foto toont het werk 'A Small Group Falling', van de Nederlandse kunstenaar Aernout Mik. Drie mensen maken een gezamenlijke bungeejump en zweven als een 'trosje mensen' tussen hemel en aarde. Het beeld sluit mooi aan bij de titel van het tijdschrift, 'Mister Motley hangt los'.

Met dit derde nummer lijkt 'Mister Motley', een nieuw jongerentijdschrift over hedendaagse beeldende kunst en visuele cultuur, stevig op de rails te staan. Prikkelende foto's met werk van kunstenaars als Bruce Nauman, Marina Abramovic, John Bock, Bruno Barbey of Miranda July. Met beelden van alledaagse taferelen als een dameskapsalon, een roltrap of het interieur van een kamer, maar zodanig neergezet dat het op de kijker een vervreemdend effect heeft.

Kunst ligt op straat maar zet de wereld om je heen wel degelijk in een ander perspectief, zo lijkt de boodschap van de redactie te luiden. Hoofdredacteur Hanne Hagenaars verwoordt het als volgt: 'De wereld van kunst biedt jongeren een andere wereld dan thuis, op televisie of op school. Jongeren zijn op zoek naar hun eigen identiteit en naar eigenheid. Juist het bijzondere, ongrijpbare en ontregelende van kunst fascineert jongeren. Kunst geeft een nieuwe blik met nieuwe gezichtspunten.'

De toon van het tijdschrift is gelukkig niet belerend of gemaakt trendy, maar losjes en herkenbaar en daarmee onderscheidt 'Mister Motley' zich van de vele kunsteducatieve lespakketten die voor jongeren verschijnen. Het tijdschrift is voor volwassenen niet minder leuk en staat met beide benen in de internationale kunstwereld. Het thema 'Lichaam en Ruimte' komt terug in prettig leesbare interviews met videokunstenaar Aernout Mik of de intrigerende Duitse fotograaf Gregor Schneider, die het interieur van zijn surrealistische huis tot kunst verklaart.

Korte impressies laten een link zien tussen het werk van Santiago Sierra, die mensen in uiterst benauwende situaties brengt of Sarah Wong, die kinderen fotografeerde in het Sophia Kinderziekenhuis. Bladeren door 'Mister Motley hangt los' is als het bezoek aan een prikkelende expositie en je kijkt al snel uit naar het volgende nummer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden