RecensieFilm

Misschien leert de vader wel iets van zijn dochter in het Antilliaanse familiedrama ‘Buladó’


Buladó is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival.  Beeld Gregg Telussa
Buladó is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival.Beeld Gregg Telussa

Buladó
Regie: Eché Janga.
Met: Tiara Richards, Everon Jackson Hooi en Felix de Rooy
★★★★

Belinda van de Graaf

Knap zoals regisseur Eché Janga de rollen subtiel omdraait: met zijn Antilliaanse familiedrama ‘Buladó’ vertelt hij niet alleen het coming of age-verhaal van een elfjarig Curaçaos meisje. Het gaat vooral ook om het bewustwordingsproces dat haar vader doormaakt. Misschien is het wel de dochter die haar vader iets leert, in plaats van andersom.

De elfjarige Kenza worstelt met de dood van haar jong gestorven moeder en met de voortdurende botsingen tussen haar rationele vader en spirituele grootvader, met wie ze samen op een autosloperij woont, in het ruige binnenland van Curaçao. Je ziet Kenza laveren tussen haar vader, die politieagent is, en haar opa die gelooft in geesten en sterk verbonden is met de natuur.

Kenza voelt zich steeds meer aangetrokken tot de wereld van haar grootvader die in zijn stoere kleindochter de geest van een krijger ziet. Kenza fietst over het eiland, met een katapult schietend op leguanen. Het is een bezielde rol van de debuterende Tiara Richards die zich tegenover Antilliaanse oudgedienden Everon Jackson Hooi (als vader Ouira) en Felix de Rooy (opa Weljo) prima staande houdt.

Het hartverscheurende slot toont grootvader te paard, met verentooi, galopperend richting rotskust, als een oorspronkelijke bewoner van het eiland. De oude slavensage die in de film wordt verteld, komt hier in een verrassende, magisch-realistische scène tot leven. Misschien dat Kenza’s vader na dit avontuur ook wel dichter bij zijn gevoel staat en de Antilliaanse cultuur niet langer verloochent.

'Buladó' is vanaf 25 september te zien op het Nederlands Film Festival en vanaf 1 oktober in de bioscoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden