Mischa tiptJazz

Mischa tipt: riskante, nietsverhullende en toch subtiele jazz

null Beeld
Misha Andriessen

Courvoisier, Rothenberg, Sartorius

Lockdown

De muziek van de Zwitserse pianiste Sylvie Courvoisier is tegelijk robuust en subtiel. Ze houdt ervan de pianotoetsen stevig aan te slaan, maar het wordt nooit bruut gehamer. Het gaat om de boventonen die zo’n harde aanslag losmaakt. Die fijngevoeligheid voor klank deelt ze met slagwerker Julian Sartorius en met rietblazer en shakuhachi-speler Ned Rothenberg. In opperste concentratie spelend, weten ze intens spannende en even verrassende als prachtige samenklanken te generen.

Dion Nijland

I Play Me

Over jazzmusici wordt vaak gezegd dat ze klinken zoals ze als mens zijn. Datzelfde uitgangspunt schemert door in de albumtitel I Play Me van de Nederlandse bassist Dion Nijland en evenzeer in de muziek op deze soloplaat. In de opnamen zijn alle randgeluiden behouden en niet weggefilterd. Het versterkt de indruk dat Nijland niets heeft om zich achter te verschuilen. De eerlijkheid van deze muziek is aansprekend. Vooral ook omdat Nijland geen behoefte voelt om te imponeren. Op zijn contrabas koestert hij vaak de eenvoud en speelt in plaats van virtuoze franje liever een melodie.

Portico Quartet

Terrain

Adembenemend drieluik van deze Britse band die hier het volstrekt eigen geluid die hij al jaren heeft naar een nog hoger niveau brengt. De kenmerkende klank van de hang drum versmelt magnifiek met de strijkers en de indringend melancholieke saxofoon. Veel jazz wordt vandaag de dag door minimal beïnvloed en dat is lang niet altijd goed nieuws, maar Portico Quartet laat horen hoe subliem het ook werken kan.

Joris Roelofs

Rope Dance

De Nederlandse rietblazer Joris Roelofs heeft de filosofie van Friedrich Nietzsche geweldig, want ook geestig, in muziek omgezet. Koorddansen betekent risico’s aanvaarden, maar het blijft dansen en zorgen dat je niet te zware stappen zet. Dat wordt hier heerlijk verklankt met een hoofdrol voor de fagot en Roelofs (bas)klarinet.

null Beeld
Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden