Mischa tiptPopmuziek

Mischa tipt nieuwe Wereld

null Beeld
Beeld

Nilza Costa

Le Notti Di San Patrizio Distorção do tempo

De Braziliaanse zangeres Nilza Costa heeft een markant stemgeluid; mooi op een wat grove manier. De drie Italiaanse musici waarmee ze hier optrekt, zijn van vele markten thuis en schakelen moeiteloos van Afro-Beat naar Jazz & Poetry en tal van andere stijlen. Soms uitbundig, soms introvert. Toch dwarrelt de muziek niet alle kanten op, omdat ze bijeengehouden wordt door Costa’s innemende stem en de doorleefde ervaring die daaruit spreekt.

Catherine Graindorge

Eldorado

Geweldig sfeervolle plaat waarop het maximale wordt gehaald uit de sobere bezetting. Gitaar, harmonium, (alt)viool en Graindorges stem, meer is het meestal niet en meer is ook niet nodig. De als ijle nevel sliertende klanken roepen als vanzelf een heel eigen wereld op. Hoe minimaal de middelen ook zijn, geen moment verliest de muziek haar spanning. Het geconcentreerde, intense spel maakt dit album intrigerend van begin tot eind.

null Beeld
Beeld

Hiske Oosterwijk

Wurden

Op deze dubbel-cd brengt zangeres Hiske Oosterwijk de poëzie van de zeventiende-eeuwse Friese dichter Gysbert Japicx overtuigend naar het heden. Oosterwijks hoge en krachtige stem heeft de juiste diepte, ook als de luisteraar de Friestalige teksten niet helemaal verstaat, komen ze binnen. Indrukwekkend is de passie waarmee gezongen en gespeeld wordt. Tegelijk ademt de muziek een enorme drang naar vrijheid die vooral in de inventieve, jazzy solo’s van de musici tot uiting komt.

Shakuar Residentie Orkest The Hague

Live At Gnawa Festival

Vanaf de eerste seconden is deze bijzondere samenwerking spannend. Het Haagse Residentieorkest blijkt opmerkelijk goed thuis in voor haar ongewone genres als triphop en dub. En waar klassieke musici soms moeite hebben met de groove zijn de lome beats op dit album juist een enorme troef. Zij het niet de grootste. Dat is de samenklank van de beide zangeressen die Shakuar vormen. Ronduit betoverend.

Mischa Andriessen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden