Mischa tiptJazz

Mischa tipt nieuwe jazz

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

Andrew Cyrille Quartet

The News

Door de ruimte die hij altijd in zijn spel liet, is drummer Andrew Cyrille van onschatbare waarde geweest voor de vrije jazz. Nu hij eenentachtig is, laat hij nog meer rust en adem in zijn muziek toe, maar hij blijft een ongebonden geest die van gebaande paden niets moet weten. En hij is wijs en bescheiden genoeg om gitarist Bill Frisell en vooral pianist David Virelles de spotlichten te gunnen.

Oak

Aurora

Op het eikenhouten tekstblad maakt pianist Sjoerd van Eijk geen geheim van zijn invloeden, zoals zijn voorliefde voor Scandinavische jazz. ‘Aurora’ past perfect in het ECM-straatje, maar is boven alles een geslaagde plaat. Gebalanceerde composities waaruit een goed oor voor fijnzinnige harmonieën spreekt. De trompet van Koen Smits klinkt haast als een menselijke stem en op een ingetogen manier is het samenspel tussen de vier musici intens.

null Beeld
Beeld

De Beren Gieren

Less Is Endless

Ook op hun nieuwste plaat weet dit Belgische toptrio elke verwachting te ontzenuwen, behalve dat dit album toch weer heel anders is dan het vorige. Soms lijkt het trio haast pesterig de grenzen van het minimalisme op te zoeken, maar in de vele stiltes en herhalingen weerklinken ook diepe gevoelens; zelfs een melig keyboardloopje verraadt een grote eenzaamheid. Indrukwekkend.

Anna Webber

Idiom

Goed gekozen die titel Idiom want al enige jaren ontwikkelt de Duitse saxofonist en fluitist Anna Webber een heel persoonlijke muzikale taal. Of het nu om het ritme of de frasering dan wel om de klankkleur gaat, telkens kiest Webber voor een eigengereide invulling. Op deze dubbel-cd doet ze dat met een triobezetting en een keer met een grote, tamelijke onorthodox samengestelde band. De veelheid van ideeën en details en de vele verrassende wendingen maken dit niet bepaald makkelijke muziek, maar wel boeiend van begin tot eind.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden