null Beeld

Mischa tiptJazz

Mischa tipt: niets-aan-de-hand jazz, jarenzestigsurfmuziek en een speels Belgisch viertal

Mischa Andriessen

Nils Landgren Solo

Nature Boy

null Beeld

Een ietwat gespleten persoonlijkheid heeft trombonist Nils Landgren wel. Veel van zijn platen bevatten niets-aan-de-hand jazz of het soort onbekommerde funk dat het goed doet op een feest. Maar de Zweed heeft ook een introspectieve en spirituele kant. Die komt op Nature Boy volop aan bod. In zijn eentje speelt hij traditionele volksmuziek en tussendoor een enkele jazzstandard of popsong. Meestal beperkt Landgren zich tot het blazen van de melodie met hooguit wat minimale variaties. Eenvoudiger kan haast niet, maar het grijpt je bij de keel.

João Lencastre’s Communion
Unlimited Dreams

Geruime tijd doet de Portugese drummer João Lencastre zich gelden als bijzonder interessante bandleider en componist. Zijn stukken zijn onorthodox opgebouwd. Voortdurend is er afwisseling van complexe harmonieën en ritmische patronen met toegankelijker passages, vaak schurken die dicht tegen alternatieve rock en jarenzestigsurfmuziek aan. De achtkoppige band waarin onder meer twee saxofonisten en twee gitaristen tekeergaan, weet er perfect raad mee.

Craig Taborn
Shadow Plays

null Beeld

Prachtplaat weer van pianist Craig Taborn. Het valt niet mee te kiezen wat nu de meeste bewondering afdwingt. Is het de geweldige kalmte waarmee hij speelt of juist de weloverwogen keuze van de noten die verraadt dat Taborn ook als hij improviseert, denkt als een componist? Misschien is het eerder de spanning die hij aan zijn muziek geeft of toch de intrigerende onvoorstelbaarheid ervan? Feit is dat de Amerikaan het album lang de luisteraar aangenaam verrast.

Nabou
You Know

Dit Belgische viertal ontleent de naam aan trombonist en bandleider Nabou Claerhout. Haar composities zijn even melodieus als speels en hebben een grote open- en puurheid. Claerhouts warme, diepmenselijke klank op trombone verhult niet dat ze met een immense intensiteit musiceert. Die wordt door de andere musici fantastisch versterkt en waar nodig gepareerd. Een cd om van te houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden